Minister ønsker meget hårdere sanktioner mod syrienkrigere på ydelser

Regeringen undersøger "meget hårdere sanktioner" for fremmedkrigere, der tager velfærdsydelser med sig i krig.

» Hvis en person dømmes for at være udrejst til konfliktzoner, skal man selvfølgelig tilbagebetale ydelser fra den periode, hvor man har været udrejst,« siger Troels Lund Poulsen. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen barsler med øgede sanktioner mod personer, der tager danske velfærdsydelser med sig, når de drager i krig i eksempelvis Syrien.

På et samråd torsdag forsikrer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) således, at han er ved at undersøge mulighederne for skærpede sanktioner:

» I min verden er de alt, alt for milde. Jeg åbner op for, at vi skal se på meget hårdere sanktioner, der gælder i meget længere tid.«

» Hvis en person dømmes for at være udrejst til konfliktzoner, skal man selvfølgelig tilbagebetale ydelser fra den periode, hvor man har været udrejst,« siger ministeren.

Det er helt uacceptabelt, at man modtager eksempelvis kontanthjælp, sygedagpenge eller førtidspension og samtidig deltager i en væbnet konflikt mod Danmark, lyder det.

» Danske velfærdsydelser skal ikke finansiere krigshandlinger i Syrien.«

» Hvis man har fået tildelt en førtidspension, kan jeg ikke forstå, at man kan bevæge sig rundt i en krigszone. Det burde man jo være alt, alt for syg til at kunne.«

I begyndelsen af året kom det frem, at 36 danske syrienkrigere fra 2012 til 2014 har modtaget penge fra statskassen, mens de har været udrejst.

Troels Lund Poulsen sendte efterfølgende et brev til kommuner og a-kasser, hvori han indskærpede, at der skulle strammes op. Og nu lover han "ny og skrappere lovgivning".

» Hvis man modtager kontanthjælp, skal der gives en sanktion i form af nedsættelse af kontanthjælpen. Hvis personen modtager dagpenge, skal der ud over krav om tilbagebetaling gives en sanktion i forhold til karantænetimer.«

På samrådet kvitterer beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) for ministeren svar:

»Socialdemokratiet er altid klar til at diskutere det og stramme,« siger han.

Politiets Efterretningstjeneste har anmeldt de 36 fremmedkrigere til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. 29 af dem er blevet mødt med krav om tilbagebetaling på i alt 672.000 kroner.