Minister ønsker bredt forlig om partistøtte

Enhedslisten opfordrer regeringen til at droppe Venstre, inden dagens forhandlinger om nye partistøtteregler. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard går stadig efter et bredt forlig.

Foto: Liselotte Sabroe

Regeringen begynder i dag de længe ventede forhandlinger om nye og mere åbne partistøtteregler.

Enhedslisten har på forhånd sendt en opfordring til økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) om at droppe Venstre og indgå en smal aftale ved at »udnytte det røde flertal uden om Venstre«.

Før Enhedslisten går til forhandlinger i dag klokken 15.30 afviser ministeren den tanke og påpeger, at han »naturligvis« går efter et bredt forlig.

»Nu starter vi forhandlingerne med alle partier, og vi håber selvfølgelig, at der vil være en vilje til at diskutere reglerne, så vi kan lave en aftale inden valget, som kan træde i kraft bagefter. Det vil være helt mærkeligt at konkludere andet, inden vi har haft det første møde.«

»Derfor er det et spørgsmål om, at partierne får gjort op med sig selv, hvad de vil byde ind med. Det bør være i alles interesse, at vi får moderniseret det danske demokrati ved at sikre mere åbenhed i reglerne på en måde, så det kan måle sig med lande vi normalt sammenligner os med,« forklarer han.

Morten Østergaard fremlagde før påske sine tanker om nye partistøtteregler, hvor han ønsker, at der skal være åbenhed om donorernes navne og de konkrete beløb helt ned til 10.000 kroner modsat i dag, hvor der kun er åbenhed om navnet på donoren, hvis den pågældende har givet mere end 20.000 kroner.

Venstre har på forhånd meldt ud, at partiet ikke ser noget behov for at ændre reglerne, og at en ændring i hvert fald skal indebære, at mere af den indirekte støtte skal tælle med som partistøtte. Den type støtte gives i højere grad til de røde partier, mener Venstre.

Enhedslistens gruppenæstformand, Pernille Skipper, vurderer, at Venstre slet ikke ønsker at være med i en aftale.

»Det er jo ikke en nyhed, at Venstre har et anstrengt forhold til åbenhed. Det gælder både deres forhold til lobbyister og deres økonomiske bagmænd.«

»Vi har jo lige været igennem et forløb i Folketinget, hvor Venstres politikere ikke ville oplyse deres økonomiske interesser og bestyrelsesposter til Folketingets hvervsregister. Nu gør de alt hvad de kan for at modarbejde større åbenhed om pengestrømmene i dansk politik,« udtaler hun.

I den kommende tid vil Morten Østergaard indkalde alle partier enkeltvis til forhandlinger om nye partistøtteregler.