Minister: Nul skattelettelser til ledige

Den kommende skattereform vil give skattelettelser til folk i arbejde, mens kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtagere og studerende ikke får noget, fastslår skatteministeren.

"Jeg kan ikke fuldstændig afvise, at der også efter en skattereform vil være mennesker, for hvem det ikke kan betale sig at arbejde. Men regeringen vil gøre sit til, at det for flere kan betale sig at arbejde." Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De arbejdende danskere kan se frem til skattelettelser, mens kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtagere, førtidspensionister ogstuderende ikke skal regne med at få flere penge mellem hænderne.

Sådan lyder det opsigtsvækkende budskab fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), som dermed for første gang udstikker regeringens målsætninger for skattereformen.

»Skattelettelserne skal gå til dem, der har en lønindkomst, og det er jo dem med et job. Det betyder også, at kontanthjælpsmodtagere og studerende ikke er i fokus i denne omgang. Det vil ikke være min tilgang i forbindelse med en skattereform, netop fordi det ikke skal være en fattigdomsreform, en uddannelsesreform eller en social reform,« siger han.

Debat: Hvad mener du om Mögers skattereform?

Venstres næstformand, Kristian Jensen, roser udmeldingen.

»Vores målgruppe er dem på arbejdsmarkedet. Der skal være en større gevinst ved at yde en indsats,« siger Kristian Jensen, som dog ikke vil love, at Venstre dermed vil være med i en skatteaftale: »Det er alt for tidligt at sige, men jeg konstaterer med tilfredshed, at regeringen flytter sig væk fra Enhedslisten, og det gør det jo nemmere at lave noget begavet.«

Derimod ser regeringens støtteparti rødt.

»En skattereform, der øger uligheden i samfundet, kan skatteministeren glemme alt om, når det gælder Enhedslistens deltagelse,« siger Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen.

Samme toner lyder fra Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, der henviser til, at SF ellers altid har ment, at skattepolitikken skulle mindske uligheden.

»Jeg troede faktisk ikke, at SF kunne overgå deres tidligere kolbøtter, men den her er større end alle de andre tilsammen,« siger han.

Thor Möger Pedersen erkender samtidig, at SF hidtil ikke har værnet tilstrækkeligt om det arbejdende folk.

»Både i den offentlige debat og i vores tænkning har vi haft en tendens til i højere grad at fokusere på den nødvendige diskussion om fattigdom og dermed haft mindre fokus på den hårdtarbejdende lønmodtager.«

Debat: Hvad mener du om Mögers skattereform?