Minister: MRSA-aftale gør Danmark til verdensførende

Landbruget skal over de kommende fire år reducere antibiotikaforbruget med 15 procent. Regeringen og Venstre kalder aftalen ambitiøs, mens landbruget forudser, det bliver svært at nå målet.

Et bredt flertal i Folketinget blev sent torsdag aften enig om en plan, der skal bekæmpe de resistente MRSA-bakterier. Aftalen betyder, at landmændene over de næste fire år skal reducere brugen af antibiotika med 15 procent.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) mener, planen gør Danmark til verdensførende på området.

»Det allervigtigste er, at vi nu har lavet en bred og meget vidtgående aftale. Dens mest væsentlige element er, at vi får reduceret brugen af antibiotika.«

Det er afgørende, at der handles, understreger ministeren.

»I slutningen af sidste år blev det jo desværre klart, at antallet af MRSA-smittede i særligt Danmark var eksploderet. Vi ser også en stigning i smittede mennesker. Det er meget alvorligt, og derfor skulle der gøres noget.«

Venstre er med i aftalen, og partiet vil gerne tage æren for, at landbruget slipper billigere end først forventet.

»Vi er særligt glade for, at det lykkes os at nedbringe omkostningerne for landbruget. Regeringen ville sende en regning på op til 33 millioner kroner til landmændene, men vi fik bragt regningen markant ned. På den måde sikrer vi bedst muligt konkurrenceevnen i erhvervet,« siger MRSA-ordfører Esben Lunde Larsen (V) og kalder aftalen ambitiøs.

Den udlægning deler Enhedslisten ikke.

»Desværre lykkedes det ikke for os at komme igennem med vores krav om en indsats, der markant kunne have reduceret udbredelsen af den resistente MRSA-bakterie. I stedet må vi i første omgang nøjes med at stoppe yderligere spredning, og det er jo trods alt bedre end ingenting,« siger fødevareordfører Per Clausen (Ø) i en skriftlig kommentar.

Hans Jørn Kolmos, professor ved Syddansk Universitet og ekspert i MRSA, er på linje med Enhedslisten.

»Det er alt for uambitiøst. Det samlede forbrug af antibiotika skal reduceres med 90 procent, hvis det rigtig skal batte noget,« sagde han til Berlingske Nyhedsbureau, da fødevareministeren præsentede sit udspil for nylig.

Dan Jørgensen afviser kritikken.

»Jeg har hørt eksperter, der har været ude at sige, at man skal reducere med 90 procent, og fint nok, den holdning kan de jo godt have, men så glemmer de, at svineproduktionen risikerer at flytte til Ukraine eller Polen eller et andet sted, hvor man bruger endnu mere antibiotika. Det skal være så ambitiøst som overhovedet muligt, men det skal jo også kunne lade sig gøre,« siger han.

Landbrug & Fødevarer kalder planens mål for »meget svært at nå«. Organisationen henviser til, at antibiotikaforbruget siden 2009 allerede er nedbragt med 17 procent.

»Vi kan ikke fra den ene dag til den anden bare lige fjerne hverken fem eller 15 procent af antibiotikaforbruget. Husk på, at de lavthængende frugter er plukket for længst. Det er en benhård indsats fra svineproducenternes side, der har bragt os så langt ned,« siger Claus Fertin, direktør for Videncenter for Svineproduktion, SEGES, i en pressemeddelelse.

Liberal Alliance står som eneste parti uden for aftalen, og her forstår man godt landmændenes bekymring.

»Det bliver nærmest umuligt at nå målet om en reduktion af antibiotikaforbruget med 15 procent. De danske svineproducenter har allerede gjort en stor indsats for at mindske forbruget. Alene fra 2009-2014 er det reduceret med 17 procent, og i international sammenhæng ligger vi i forvejen meget lavt,« siger fødevareordfører Mette Bock (LA) i en skriftlig kommentar.