Minister lover opstramning efter MRSA-svigt

Folketinget og offentligheden kan se frem til et bedre informationsniveau, lover Esben Lunde Larsen.

København. Et to en halv time langt samråd onsdag eftermiddag har ikke gjort offentligheden meget klogere på, hvordan det kan være, at ekspertanbefalinger om den resistente MRSA-bakterie ikke nåede frem til politikerne.

Men til gengæld har både folketingspolitikerne og offentligheden i al almindelighed fået et klart løfte fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V): Det bliver bedre fra nu af.

Fremover skal det fremgå helt tydeligt, hvis de forskere, der bliver betalt for at rådgive myndighederne, er uenige med eksempelvis Fødevarestyrelsen.

- Alle har en interesse i, at den forskningsbaserede myndighedsbetjening er uhildet og fri. Man skal ikke hugge en hæl og klippe en tå for at kunne sende noget over, siger Esben Lunde Larsen.

- Vi er til for borgerne, vi er til for Folketinget. Det har jeg sagt meget klart, det tror jeg alle medarbejderne i ministeriet vil kunne bevidne, tilføjer han.

Sagen handler i sin substans om anbefalinger fra forskere på DTU til, hvordan man kan bekæmpe smitten med MRSA.

Allerede i 2010 blev den daværende fødevareminister Henrik Høegh (V) oplyst om, at DTU anbefalede at rette indsatsen mod den såkaldte avlstop.

Men de informationer viderebragte ministeren ikke til Folketinget under et samråd i november det år, oplyser Esben Lunde Larsen.

Hvorfor ved den nuværende minister ikke, siger han. Men han understreger, at det nemt får karakter af efterrationaliseringer.

- Henrik Høegh ville formentlig også have nævnt det, hvis han havde vidst, hvad vi ved i dag, siger Esben Lunde Larsen.

/ritzau/