Minister lover mere åbenhed efter papkassesag

Forsvarsminister Nick Hækkerup vil fortsætte en åben stil i sit ministerium, efter at to generaler onsdag er tildelt disciplinærstraffe for at misinformere Folketinget om irakiske fanger.

Forsvarsminister Nick Hækkerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En irettesættelse og en advarsel. Det er straffen for to danske generaler, der i 2007 gav forkerte oplysninger til Forsvarsministeriet om antallet af irakiske fanger i dansk varetægt.

Afgørelsen i den såkaldte papkassenotat-sag giver anledning til selvransagelse i ministeriet.

- Jeg har haft en snak med min forsvarschef om, hvordan vi kommer videre herfra, og vi er enige om, at vi er åbne om det, vi laver; åbne om ting, der går godt, men også åbne, når der er ting, der skulle være gjort bedre, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

De to generaler fra henholdsvis Forsvarskommandoen og Hærens Operative Kommando fortalte daværende forsvarsminister Søren Gade (V), at der var tale om 198 fanger i dansk varetægt, mens det rigtige tal var nærmere 500. Den oplysning endte Søren Gade med at give videre til Folketinget.

- Det er et fornuftigt udfald i sagen, for her er der givet urigtige oplysninger til Folketinget, og for at Folketinget kan arbejde, skal det kunne regne med de oplysninger, som de får, siger Nick Hækkerup, der understreger, at der er tale om »alvorlige straffe«.

- At få en disciplinærstraf, når man er general i det danske forsvar, er noget, der praktisk talt aldrig forekommer. Jeg tror ikke, det er sket før, siger ministeren.

»Papkasse-notatet« blev fundet i forbindelse med en undersøgelse, som Forsvarskommandoen iværksatte som konsekvens af WikiLeaks’ offentliggørelse af en række dokumenter vedrørende Irak i 2011. Notatet relaterer sig til processen i forbindelse med Hærens Operative Kommandos svarudkast, der skulle anvendes til brug for Søren Gades besvarelse af et paragraf 20-spørgsmål i Folketinget i foråret 2007. Spørgsmålet handlede blandt andet om antallet af fanger i Irak.

Hvorvidt den tidligere forsvarsminister Søren Gade har et ansvar i sagen, vil vise sig senere, siger den nuværende forsvarsminister.

- Hvad angår det politiske niveau - Søren Gade og andre - så sker det med Irak- og Afghanistankommissionen og ikke med den undersøgelse, der er lavet nu, siger Nick Hækkerup.

Tre andre tjenestemænd, som også har været undersøgt i sagen, og som på daværende tidspunkt gjorde tjeneste i henholdsvis Forsvarsministeriet, Forsvarskommandoen og Hærens Operative Kommando, har ikke begået tjenesteforseelser, oplyser ministeriet.