Minister kræver schweizisk hjælp til at inddrive gæld

Den schweiziske ambassadør er inviteret til samtale hos skatteministeren, fordi milliarder ender i skattely.

Arkivfoto. Den schweiziske ambassadør er inviteret til samtale hos skatteministeren, fordi milliarder ender i skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) indkalder den schweiziske ambassadør i Danmark til samtale, fordi Danmark skal ikke regne med hjælp fra Schweiz til at inddrive skattegæld.

»Vi skal have en venlig, formel og bestemt snak om, hvordan vi sikrer, at de mennesker, som gemmer sig i Schweiz med meget store skattegæld til den danske stat, får betalt det, de skal.«

V»i skal sikre, at Schweiz kan hjælpe med at få inddrevet de penge,« siger Karsten Lauritzen.

926 personer er ifølge TV2 rejst til udlandet med en skattegæld på over fire milliarder kroner.

I et folketingssvar til skatteordfører Jesper Petersen (S) skriver skatteministeren, at man blot regner med at kunne inddrive 82 millioner kroner af de i alt fire milliarder kroner. Det svarer til to procent.

Til TV2 har den schweiziske ambassadør, Benedikt Wechsler, udtalt, at Danmark ikke skal regne med hjælp fra Schweiz til at inddrive skattegæld.

»Vi har ikke det problem,« siger han.

Danmark og Schweiz har ikke underskrevet aftaler om inddrivelse af skat. Det er derfor praktisk umuligt at få hjælp fra den schweiziske stat til at inddrive gæld hos de udlandsdanskere, som bor i landet.

Nogle af de personer, som ifølge Skat skylder enorme beløb til den danske stat, er netop rejst til Schweiz.

Derfor kræver Karsten Lauritzen handling.

»Jeg kan ikke forstå, at et stolt land som Schweiz vil være et sted, hvor man kan være i ly, fordi man har en gæld for mange hundrede millioner kroner.«

»Der er regler for det her blandt EU-landene, og der er også en lang række lande, som Danmark har aftaler med, hvor det fungerer godt. Men Schweiz er ikke et af de lande,« siger skatteministeren.

Danmark har aftaler om inddrivelse med en række lande indgået enten via EU eller gennem den internationale konvention for skattesamarbejde.

Schweiz har faktisk underskrevet den konvention. Men schweizerne har taget forbehold for netop den del af konventionen, som omhandler at hjælpe andre lande med skatteinddrivelse.

Schweiz er dermed i selskab med lande som Albanien, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Gibraltar, Isle of Man, Guernsey og Jersey.

/ritzau/