Minister kræver forbedring af regioners kræftbehandlinger

Ellen Trane Nørby kalder Region Hovedstadens opklaring af kræft i bygspytkirtlen mangelfuld.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) langer ud efter Region Hovedstadens evne til at få patienter med kræft i bugspytkirtlen hurtigt nok i behandling, efter mistanken om sygdommen opstår. Ida Marie Odgaard/arkiv/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er utilfredsstillende, at 19 procent af kræftpakkeforløb ikke gennemføres til tiden.

Det siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en pressemeddelelse.

»Det skal gå fremad, så flere af kræftpakkeforløbene bliver gennemført til tiden. Derfor er det her ikke godt nok, og særligt i nogle regioner og inden for særlige kræftformer skal der ske forbedring,« siger hun.

Tallene stammer fra en opgørelse foretaget af Sundhedsdatastyrelsen.

Et kræftpakkeforløb dækker over den tid, der går fra, at patientens læge får mistanke om kræft, til en behandling påbegyndes.

Pakkernes indhold, altså hvilke skridt der skal foretages inden for hvilke tidsgrænser, varierer fra kræftform til kræftform. Der er i dag kræftpakker til 32 forskellige kræftformer.

Ministeren fremhæver særligt udsving hos enkelte kræftformer som bekymrende.

»Det er særligt bekymrende, når vi ser på de tidskritiske kræftformer. Det er ikke i orden, at vi ser de her udsving mellem kræftformerne,« siger hun.

I sin pressemeddelelse konstaterer ministeren, at der er "uholdbare problemer" med Region Hovedstadens håndtering af kræft i bygspytkirtlen.

Antallet af patienter med kræft i bygspytkirtlen, der gennemfører deres forløb til tiden i Region Hovedstaden, er faldet med 24 procentpoint fra årets første tre måneder til andet kvartal.

»Det er en af de kræftformer, jeg med den skærpede indberetningspligt har bedt Sundhedsstyrelsen om at følge særlig tæt. Der skal der rettes op, så patienterne får den behandling, de har krav på,« siger Ellen Trane Nørby.

Det har ikke været muligt for Ritzau at tale med ministeren lørdag formiddag.

/ritzau/