Minister kræver førstehjælp på skoleskemaet

Undervisningsminister Christine Antorini er utilfreds med, at 40 procent af landets skoler ikke underviser i den lovpligtige førstehjælp. Elever og forældre opfordrer skolerne til at stramme op.

Undervisningsminister Christine Antorini (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Undervisningsminister Christine Antorini (S) ser ikke med milde øjne på, at 40 procent af landets skoler ifølge tv2.dk ikke underviser i førstehjælp, selvom det har været et lovkrav i ti år.

»Det er slet ikke godt nok. Det er en utroligt vigtig kompetence, og skolerne er forpligtede til at undervise i førstehjælp, og det har de været siden 2005. Så det er ikke en ny opgave,« siger hun.

Christine Antorini vil nu tage kontakt til samtlige kommuner for at fortælle dem, hvad reglerne er på området - og for at understrege, at de skal overholdes.

»De skal selvfølgelig leve op til loven,« siger hun.

Skolerne skal løse mange forskellige opgaver, og det er årsagen til, at hjertemassage og kunstigt åndedræt mangler på skemaet mange steder, forklarer Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

»Der er trængsel i forhold til, hvad man forventer, at folkeskolen skal påtage sig af samfundsmæssige opgaver, og jeg kan godt forstå, hvis skolerne engang imellem vælger at prioritere mellem opgaverne,« siger han.

Den forklaring duer dog ikke, mener eleverne.

»Det er helt vildt vigtigt, at vi undervises i førstehjælp, fordi det kan være med til at redde liv. Uden undervisning kan vi komme til at stå i en situation, hvor vi ikke kan redde et andet menneskes liv. Derfor er det langt fra godt nok, at så mange ikke får den undervisning, de burde,« siger Miranda Wernay Dagsson, der er formand for Danske Skoleelever.

Hun medgiver, at skolerne skal løse mange opgaver, men det bør ikke gå ud over et så vigtigt område som førstehjælp.

»Der er behov for skoleledere, som vælger at prioritere det her og ikke bare parkerer det i kassen med det, vi tager lidt senere,« siger Miranda Wernay Dagsson.

Mette With Hagensen, der er formand for Skole og Forældre, mener heller ikke, at travlhed på skolen må føre til, at førstehjælpen syltes.

»Der er rigtig, rigtig mange opgaver, som skolen skal tage sig af. Men skolen skal også huske på, at udover at uddanne skal den også danne, og førstehjælp er en del af den dannelse, som der skal være tid og rum til i skolen.«

Førstehjælp er ikke kun et spørgsmål om dannelse. Det kan være forskellen på liv og død, understreger Thomas Egesborg Pedersen, der er formand for Dansk Førstehjælpsråd. Han er ikke et sekund i tvivl om, at skolens nedprioritering af førstehjælp koster liv.

»Det betyder jo i sidste ende, at der er en mindre sandsynlighed for, at der er en til stede, som tør gribe ind og gå i gang med førstehjælp, hvis du eller jeg falder om på gaden,« siger han.

Thomas Egesborg Pedersen mener, at fire timers undervisning i skolen kan gøre en verden til forskel.

»På den tid kan du nå rigtig, rigtig meget. Du kan nå at lære at vurdere en persons bevidsthedstilstand - er personen vågen, bevidstløs eller har personen hjertestop? Du lærer at tilkalde hjælp og handle - du lærer, hvad du skal gøre, hvis personen »bare« er bevidstløs, men også hvad der skal til, hvis personen har hjertestop,« siger han.