Minister kræver fælles EU-regler for tatoveringsfarver

Det skal være slut med lovløse tilstande for tatoveringsfarver, mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, som kræver handling fra EU-Kommissionen.

Aarhus Art Convention , tatovering og graffitikunst på Godsbanen i Aarhus Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At få en tatovering skal ikke være det samme som at risikere at få en sygdom på grund af det blæk, der kommer ind under huden. Og for at sikre, at det ikke er tilfældet, så skal der indføres fælles EU-regler for tatoveringsfarver.

Det mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som vil have EU-Kommissionen på banen.

»Det kan ikke passe, at giftige stoffer, som for længst er forbudt i legetøj og tekstiler, kan sprøjtes direkte ind i huden uden nogen form for regler. Flere og flere danskere får tatoveringer. Når først stofferne er kommet ind i huden, kan de ikke lige fjernes igen, og vi ved, at flere af dem er kræftfremkaldende,« siger ministeren.

Eva Kjer Hansen er derfor gået i gang med at samle opbakning fra de øvrige medlemslande for at få EU-Kommissionen til at genoptage arbejdet med hurtigt at få indført fælles EU-regler på området.

»Et stort flertal af EUs medlemslande ønsker fælles regler, så EU-Kommissionen kan ikke blive ved med at ignorere ønsket. EU-Kommissionen må indføre hasteregulering på det her område, så vi ikke skal vente flere år på regler, der én gang for alle kan beskytte de europæiske forbrugere, som får en tatovering,« siger hun.

15 procent af alle danskere har en tatovering. Det svarer til 600.000 danskere, og tallet er stigende.