Minister: Kommunerne kan godt klare de mange flygtninge

Selv om kommunerne næste år skal håndtere tre gange så mange flygtninge som forventet, er integrationsministeren ikke i tvivl om, at de nok skal klare opgaven.

Kommunerne kan godt klare at tage imod tre gange så mange flygtninge som forventet, mener integrationsminister Manu Sareen (R). billedet her er fra Center Sandholm, der er landets største asylcenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om kommunerne næste år skal tage imod tre gange så mange flygtninge som forventet, har integrationsminister Manu Sareen (R) fuld tillid til, at opgaven godt kan løses.

Først regnede Udlændingestyrelsen med, at kommunerne ville modtage 4.000 flygtninge i 2015, men det tal er nu opjusteret til 12.000.

Manu Sareen mener ikke, at det er meget overraskende, at tallene ser ud som de gør. Når skønnet over antallet af asylansøgere er så højt som 20.000, så kan man også regne med at mange af dem bliver anerkendt og dermed sendt videre ud i kommunerne, siger han.

»Anerkendelsesprocenten er så høj som cirka 70 procent. Men man skal huske, at hver af de 12.000 flygtninge har penge med ud i kommunerne,« siger Manu Sareen, der også kunne præsentere 250 millioner kroner ekstra til indsatsen i kommunerne i forbindelse med finansloven for næste år.

Og kommunerne kan godt klare at integrere de mange flygtninge, mener han.

»Det kan de godt, hvis vi finder nogle intelligente løsninger, og hvis vi finder økonomi til det. Og begge dele viser sig at blive en realitet. Og vi er i tæt dialog med Kommunernes Landsforening om situationen,« siger han.

De ekstra 250 millioner kroner skal blandt andet bruges på at omdanne gamle kollegier eller nedlagte højskoler til egnede boliger til flygtningene.

»Der er den akutte situation, vi står i, når de skal ud i kommunerne i forhold til mad og tag over hovedet. Og så er der løsningen på lidt længere sigt, hvor de også skal integreres. Der har KL og regeringen givet hinanden håndslag på at se på et mere fleksibelt integrationsprogram,« siger han.

Og det er vigtigt, at man finder ud af en smartere måde at få integrationen til at lykkes på.

»Når der kommer nye borgere ud til de enkelte kommuner, så skal man i gang med integrationsprogrammet. Man skal have et arbejde og blive en del af det danske samfund,« siger Manu Sareen.

Til gengæld er ministeren ikke imponeret over Dansk Folkepartis ide om at samle flygtningene i lejre.

»Det ville være det modsatte af integration, hvis man internerer folk i lejre. Det er ikke noget, jeg bryder mig om. Det vigtigste, for at blive en del af det danske samfund, er, at man blander os med hinanden og bliver en del af hinandens liv,« siger han.