Minister i samråd om smittefarlig frugt

Venstre støtter EL-forslag om at fremrykke undersøgelse om kontrol med udenlandsk frugt og grønt. Fødevareordfører Erling Bonnesen kalder fødevareministeren i samråd.

Den rene vare? Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) skal fortælle, hvordan hun vil sikre, at danske forbrugere ikke bliver syge af at spise udenlandsk frugt og grøntsager.

Bag kravet står Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, der er dybt overrasket over Berlingskes afsløring af, at op mod 45.000 danskere årligt bliver syge af at spise frugt og grønt med farlige bakterier eller sprøjtemidler.

- Det kommer virkelig bag på mig. 45.000 er chokerende højt tal. Vi skal hurtigst muligt ind og se på det her, siger Erling Bonnesen, der støtter sin ordførerkollega i Enhedslisten, Per Clausen, i kravet om at fremrykke en undersøgelse om kontrol med udenlandsk frugt og grønt.

- Partierne bag fødevareforliget blev i sin tid enige om at bestille en undersøgelse, der skal være klar i 2014. Men nu er det jo helt tydeligt, at der er brug for en redegørelse så hurtigt som muligt, siger han.

Ifølge V-ordføreren er det dog ikke nok at skærpe kontrollen mod importeret frugt og grønt. Der er også brug for at se på de vilkår og krav, som staten pålægger danske frugtavlere og landmænd.

- Det er ganske udmærket, at vi stiller store krav til danske avlere. Men vi skal passe på ikke at stille urealistiske krav, og jeg mener, at vi har nået en smertegrænse nu. Vi må ikke sparke danske avlere ud af markedet og overlade det til de udenlandske producenter, siger Erling Bonnesen.

Han håber også, at undersøgelsen vil give svar på, om man fra dansk side kan skærpe kravene til de udenlandske producenter og de danske importører.

- Vi har en mistanke om, at det udenlandske frugt sprøjtes med midler, som man ikke må bruge i Danmark. Resultatet er nogle produkter, der er flottere end de danske, og som forbruger er det nemt at blive lokket af et blankpoleret, sprøjtet æble, når man står i butikken, siger V-ordføreren.

- Vi skal have skabt nogle mere ensartede vilkår til gavn for både danske producenter og danske forbrugere, erklærer han.

Læs hele Berlingske undersøgende serie Den rene vare