Minister: Hizb ut-Tahrir skal holde sig væk fra Egedalsvænge

Minister for By-, bolig- og landdistrikter, Carsten Hansen, tager afstand fra, at den yderligtgående, islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir har været i kontakt med bestyrelsen i Egedalsvænge.

Boligforeningen Egedalsvænge i Kokkedal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mennesker, der går imod de demokratiske spilleregler, skal ikke blande sig i demokratiske bestyrelser.

Sådan siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S), efter det onsdag kom frem, at den yderligtgående, islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir i 2012 var i kontakt med bestyrelsen i Egedalsvænge under den såkaldte juletræssag.

»Det vil jeg tage stærkt afstand fra. Jeg mener, at Hizb ut-Tahrir bør holde sig helt væk fra afdelingsbestyrelserne, og jeg bryder mig ikke om den form for intervention,« siger Carsten Hansen.

Han har ikke meget til overs for Hizb ut-Tahrirs ideologier.

»Social kontrol, der undertrykker mennesker og afholder dem fra muligheder og udvikling, det er fuldstændig uacceptabelt og ikke foreneligt med de demokratiske spilleregler,« siger ministeren.

Medierepræsentanten for Hizb ut-Tahrir, Chadi Freigeh, bekræfter over for Berlingske, at der sidste år var kontakt mellem bestyrelsen og den islamistiske organisation, da bestyrelsen kontaktede Freigeh for at få vejledning til, hvordan man kunne få bestyrelsens synspunkter frem i medierne. Chadi Freigeh kalder det selv for »ren og skær kommunikationsmæssig rådgivning«.

Dansk Folkeparti har efterfølgende opfordret Carsten Hansen til at gå ind i sagen og sikre, at Egedalsvænges bestyrelse sættes under administration.

Det er dog Fredensborg Kommune, der har tilsynspligten med bestyrelsen gennem den overordnede boligforening, Boligforeningen 3B. Kommunen har da også skærpet opsynet med Egedalsvænge.

Carsten Hansen håber, at det er nok til at opretholde det demokratiske fundament.

»Det bedste værn mod negativ social kontrol er at styrke demokratiet og borgerne,« siger ministeren.

Den aktuelle strid i Egedalsvænge drejer sig om, at bestyrelsen har valgt at lukke to klubber, hvor medlemmerne primært er danske. Bestyrelsen har begrundet lukningerne med, at lokalerne skulle udnyttes bedre, men flere beboere har følt sig diskrimineret, fordi bestyrelsen har taget beslutningen efter rådgivning fra Hizb ut-Tharir.

»Vi følger selvfølgelig udviklingen, og den følges tæt - i første omgang af boligforeningen og Fredensborg kommune. Og jeg er tryg ved den måde, det håndteres indtil videre,« siger Carsten Hansen, der onsdag blev spurgt ind til emnet i Folketingets mundtlige spørgetid.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fredensborg Kommunes borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S).