Minister hasteindkalder til forklaring om grøntforsinkelser

Fødevareministeren skal i dag forklare, hvorfor hendes plan for bedre fødevaresikkerhed med frugt og grønt er blevet forsinket. Og hvorfor Fødevarestyrelsen i sidste uge ændrede på centrale tal.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har tirsdag med kort varsel valgt at indkalde partierne i forligskredsen bag det seneste fødevareforlig til et møde om sagen i eftermiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Selv om Fødevareminister Mette Gjerskov (S) allerede er kaldt i samråd for at redegøre for fødevaresikkerheden omkring frugt og grønt, har hun med kort varsel valgt at indkalde partierne i forligskredsen bag det seneste fødevareforlig til et møde om sagen i eftermiddag.

Det vil sige, at samtlige partier minus Liberal Alliance skal med til mødet. Fødevareministeriet bekræfter over for Berlingske, at der er indkaldt til mødet, hvor eneste punkt på dagsordenen ifølge ministeriet er »en orientering om frugt og grønt«.

Mødet er sat i stand, efter Berlingske i sidste uge skrev, hvordan en række tiltag, der skulle forbedre fødevaresikkerheden omkring frugt og grønt, ikke er blevet færdige til tiden. Ifølge Fødevareministeriets plan skulle tiltagene, der bl.a. skal vejlede producenter af frugt og grønt, være ført ud i livet i første halvdel af 2012. Men kun to ud af syv tiltag er blevet realiseret til tiden.

Formand for Fødevareudvalget i Folketinget, Rene Christensen (DF) forventer, at ministeren på mødet i dag kommer med en forklaring i den sag:

- Fødevaresikkerheden ved frugt og grønt er utroligt vigtigt for ministeren og for os partier i forligskredsen. Derfor er det rigtig irriterende, når tingene ikke rigtig fungerer og tingene ikke lykkedes til tiden. Når vi har skrevet under på en aftale, så regner vi med, at det kører som aftalt, og så er vi videre på næste projekt. Derfor irriterer det mig, at tingene ikke kører. Vi må have kunne have tillid til, at tingene fungerer efter aftalen og planen, når vi indgår de her aftalt med ministeren, siger han.

Han vil derudover bede om en forklaring på, hvorfor Fødevarestyrelsen i sidste uge nedjusterede vurderingen af, hvor mange danskere der er blevet syge af at spise importeret frugt og grønt med bakterier eller virus i.

Berlingske skrev forrige søndag - ud fra Fødevarestyrelsens egen rapport til Folketinget - at op mod 45.000 danskere menes at være blevet syge af importeret fra udlandet, i perioden fra 2005 til 2010. Få dage senere nedjusterede Fødevarestyrelsen tallet til ca. 10.000, på baggrund af et nyt skøn og på baggrund af en ny periode - fra 2006 til 2011.

Det undrer Rene Christensen, at Fødevarestyrelsen har ændret på de tal, som Folketinget sidste år brugte som baggrund for at godkende ministerens plan for en bedre fødevaresikkerhed.

- Når man skriver, som man skriver i rapporten, vi har brugt, så må man gå ud fra, at det er virkeligheden. Det er også derfor, at de politiske ordførere har reageret, som de har, og krævet forklaringer fra ministeren. Det gør det ikke kønnere, at de begynder at justere på tallene undervejs. Det er godt, at ministeren har indkaldt os - også når styrelsen begynder at ændre på tallene lige pludselig. Hvad er årsagen til, at tallene bliver ændret - det vil jeg gerne have en forklaring på, siger Rene Christensen.