Minister har talt i Arnes øresnegl: »Mette er klar til at trykke på knappen«

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard afviser at have lovet bryggeriarbejderen Arne Juhl, at en tilbagetrækningsreform træder i kraft fra årsskiftet.

Under valgkampen i fjor kunne danskerne se plakater af den 59-årige Arne Juhl, der siden han var 16 år har arbejdet i fysisk krævende job, som har slidt ham ned. Og som gør, at han har svært ved at se sig selv arbejde, indtil han som 67-årig når folkepensionsalderen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen gjorde i sin tale 1. maj igen klart, at en tilbagetrækningsreform ligger højt på regeringens dagsorden.

»Vi gik til valg på at indføre en ret til tidlig pension. Fordi der er mennesker, der ikke bare kan blive ved med at arbejde. Coronavirussen har forsinket vores arbejde. Men kun forsinket. Ikke aflyst. Uretfærdighederne er ikke blevet mindre. Det gælder for Arne. Det gælder for tusindvis af andre gode danske lønmodtagere. Det er regeringens ambition, at en ny ret til tidlig pension bliver forhandlet og vedtaget i år,« sagde Mette Frederiksen.

Efterfølgende interviewede TV 2 bryggeriarbejderen Arne Juhl, der var hovedpersonen i den socialdemokratiske kampagne »Nu er det Arnes tur« under valgkampen i fjor. Her kunne danskerne se plakater af den 59-årige bryggeriarbejder, der siden han var 16 år har arbejdet i fysisk krævende job, som har slidt ham ned. Og som gør, at han har svært ved at se sig selv arbejde, indtil han som 67-årig når folkepensionsalderen.

»Nu er det Arnes tur«, stod der på Socialdemokratiets valgplakater. Fold sammen
Læs mere

Han fortæller til mediet, at han havde et møde med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) 4. marts, og at han forventer, at der lander en aftale om en tilbagetrækningsreform i løbet af i år.

»Peter Hummelgaard har sagt til mig, at planen ligger i skuffen. Den ligger klar. Mette er klar til at trykke på knappen på et eller andet tidspunkt. Jeg tror 100 procent sikkert, at den kommer fra 1. januar 2021. Det har jeg fået at vide i min øresnegl ... hvornår den træder i kraft, det ved jeg ikke. Men på det tidspunkt skulle det være 100 procent afklaret,« siger han til TV 2.

Et af coronakrisens ofre er den stort anlagte og længe varslede tilbagetrækningsreform, og for nylig meddelte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at offentliggørelsen af planen er udskudt til efter sommerferien. Til Berlingske lød det, at »vi har en model, og at vi har et stort set færdigt udspil, som lige mangler at blive konsolideret og opdateret.«

Han afviste samtidig al snak om, at regeringen skulle bruge coronakrisen som undskyldning for ikke at præsentere sin model.

Udspillet næsten på plads

Berlingske har også talt med Peter Hummelgaard fredag – efter TV 2s interview med Arne Juhl – og han fortæller, at han inviterede Arne Juhl på frokost 4. marts, og »at vi ikke er helt 100 procent færdige med udspillet endnu«.

»Men vejen til, hvordan vi skal skabe ret til tidlig pension, ja, den har vi fundet,« understreger beskæftigelsesministeren.

»Arne har fuldstændig ret i, at vi har på sinde at fremlægge et udspil, forhandle et udspil og forhåbentlig – hvis et flertal af Folketinget vil være med til det – at vedtage det, så det kan træde i kraft 1. januar,« tilføjer Peter Hummelgaard.

Arne Juhl siger til TV 2, at han tror, det er 100 procent sikkert, at tilbagetrækningsreformen kommer fra 1. januar 2021? Er det noget, du har lovet ham?

»Nej, jeg kan ikke love noget på vegne af andre partier i Folketinget. Det, jeg har lovet Arne og alle andre, der har været på arbejdsmarkedet i en menneskealder og har slidt og slæbt, er, at vi for vores del vil gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at fremlægge et stærkt og troværdigt udspil. Og gøre alt, hvad vi kan for at forhandle en aftale hjem. Jeg kan ikke garantere, at der vil være et flertal i Folketinget, men hvis der kommer et flertal for det, vil det kunne træde i kraft 1. januar.«