Minister glæder sig over politisk udvikling i Burkina Faso

Det er en sejr for demokratiet i Burkina Faso, at hæren nu overlader magten til en overgangsregering, mener handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 15 dage ved magten gav hæren i Burkina Faso søndag magten tilbage til en civilt ledet overgangsregering. Og det er en sejr for de demokratiske kræfter i landet, påpeger handels- og udviklings Mogens Jensen (S).

»Det er meget glædeligt. Jeg er også tilfreds med, at de politiske partier, militæret, civilsamfundet samt de religiøse og traditionelle ledere over weekenden er nået til enighed om en proces frem mod afholdelsen af valg inden for 12 måneder,« siger han.

Det bliver tidligere udenrigsminister Michel Kafando, der som overgangspræsident skal lede det vestafrikanske land tilbage til demokrati. Kafando, der også er tidligere FN-ambassadør, er allerede udpeget som præsident for overgangsstyret. Og de væsentligste politiske udfordringer for ham består umiddelbart i at udpege regeringsmedlemmer og medlemmer af andre overgangsorganer samt at få detaljerne på plads i forhold til militærets rolle.

»Der er tale om en foreløbig sejr for de folkelige og demokratiske kræfter i Burkina Faso, og jeg noterer mig, at de dansk støttede civilsamfundsorganisationer har spillet en konstruktiv rolle,« siger Mogens Jensen.

Han peger på, at Danmark vil støtte politisk op om Burkina Faso i overgangsperioden.

»Jeg vil fastholde vores stærke udviklingspolitiske engagement i Burkina Faso og fortsætte støtten til blandt andet god regeringsførelse, økonomisk vækst i landbruget, den private sektor og vandforsyning.«

Den tidligere præsident Blaise Compaore blev væltet 31. oktober efter massive folkelige protester, da han forsøgte at sikre sig endnu en femårig præsidentperiode, og da hæren satte sig på magten i landet, blev Compaore skiftet ud med oberstløjtnant Isaac Zida.