Minister går ind i sag om DR-journalist: »Politikere skal ikke jagte enkelte journalister«

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) går i rette med Dansk Folkepartis Søren Espersen, som har krævet DR-journalist fyret. »DF skal stoppe klapjagten på navngivne journalister,« skriver ministeren.

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) opfordrer Dansk Folkeparti til at stoppe »klapjagten på navngivne journalister«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

»Politikere skal ikke jagte enkelte journalister for at lave interview, de ikke kan lide.«

Sådan indleder kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) mandag aften et opslag på Facebook, hvori hun kommenterer sagen, som har fået DF-profilen Søren Espersen til at kræve en navngiven DR-journalist fyret.

»Søren Espersen fra DF vil gerne have »Deadline«-værten Steen Nørskov fjernet på grund af et indslag, som Espersen ikke bryder sig om. Selvfølgelig skal der være plads til, at vi som politikere har kritiske holdninger – også til DRs nyheder. Men vi er nødt til at holde vores mediekritik overordnet og principiel. Magthavere skal ikke forlange enkelte medarbejdere fyret for at gøre deres job, og Espersen går langt over stregen her,« skriver Joy Mogensen på Facebook.

Dermed tilslutter Joy Mogensen sig den kritik, hvor SF har anklaget Søren Espersen for at bryde med armslængdeprincippet.

Kravet om en fyring fra Søren Espersen kom i kølvandet på et interview i DR-programmet »Deadline«, hvor vært Steen Nørskov interviewede Aia Fog, formand for Trykkefrihedsselskabet, om en ytringsfrihedspris, som foreningen netop havde uddelt til den kontroversielle højrefløjsaktivist Tommy Robinson.

Ifølge Søren Espersen var interviewet »manipulerende«, og det fik ham til at rette et direkte angreb mod vært Steen Nørskov.

»Han skal væk fra den stilling. Det mener jeg helt afgørende og vil også tage det op i Danmarks Radios bestyrelse, og jeg vil også gå til kulturministeren med det,« sagde Søren Espersen søndag til Berlingske.

Ifølge kulturminister Joy Mogensen er Søren Espersens angreb så langt over stregen.

»Jeg synes, at DF skal stoppe klapjagten på navngivne journalister. Lad os tage en snak om, hvordan vi styrker dansk public service i stedet,« skriver ministeren.

Årsagen til Søren Espersen udbrud mod DR-vært Steen Nørskov udspringer af et spørgsmål, som Aia Fog fra Trykkefrihedsselskabet blev stillet i DR-programmet.

I programmet blev Aia Fog vist et klip af aktivisten Tommy Robinson, som banker på døren hos historikeren og klummeskribenten Mike Stuchbery og kalder ham en kujon. Efter at have vist klippet spurgte DR-vært Steen Nørskov, Aia Fog, om der var tale om en værdig opførsel for en prismodtager med henvisning til, at Tommy Robinson har modtaget en ytringsfrihedspris fra Trykkefrihedsselskabet.

Ifølge Tommy Robinson havde den pågældende klummeskribent, Mike Stuchbery, dog været involveret i en hændelse, hvor en aktivist truede Tommy Robinsons børn på livet, hævdede han i en video, som han efter programmet delte på Facebook. Tommy Robinson beskyldte DR for at »lyve for befolkningen« og sprede »fake news«.

En kritik, som Søren Espersen altså har tilsluttet sig.

Klummeskribent og historiker Mike Stuchbery har afvist at være involveret i truslerne mod Tommy Robinsons børn.

DR har tidligere udtalt, at man i løbet af researchen forud for programmet ikke har kunnet finde oplysninger om, at Mike Stuchbery skulle have været involveret i hændelsen på Tommy Robinsons privatadresse.

»Vi nævner i programmet, at Tommy Robinson selv er blevet udsat for trusler, men vi kan altså ikke finde nogen kobling mellem Mike Stuchbery og dem, der har fremsat truslerne,« har Heidi Robdrup, redaktionschef for »Deadline« udtalt til Berlingske.