Minister freder adoptionsbureau under analyse

Socialminister Annette Vilhelmsen afventer afgørelsen af en helhedsanalyse af de private adoptionsbureauer, før hun vil gribe ind over for branchen.

Det kan være, der skal ændres på reglerne for de private adoptionsbureauer, men en igangværende helhedsanalyse skal være afsluttet først.

Sådan lyder beskeden fra socialminister Annette Vilhelmsen (SF) i kølvandet på en stribe sager om rod i økonomien og fejl i sagsbehandlingen i adoptionsbureauet AC Børnehjælp.

»Vi er nødt at have nogle konklusioner og få et fuldt billede. Både af det økonomiske, men også den organisatoriske del af virksomheden,« siger Annette Vilhelmsen.

Regeringen har nedsat en helhedsanalyse af adoptionssystemet efter flere negative sager, der også har omfattet den anden spiller på det private adoptionsmarked, DanAdopt.

Men sagerne har gjort indtryk på socialministeren, der ikke udelukker, at der efter helhedsanalysen kan ændres på reglerne.

»Når vi får helhedsanalysen, skal vi være åbne over for, at vi ikke nødvendigvis holder fast i, at sådan plejer vi at gøre. Vi skal være sikre på, at det, vi eventuelt sætter i stedet, skal være bedre,« siger Annette Vilhelmsen, der også kan fortælle, at Ankestyrelsen, som står for tilsynet med adoptionsbureauerne, tirsdag har indkaldt AC Børnehjælp til et møde.

»Jeg er ikke firkantet i forhold til, hvad der kommer ud af det her. Men vi skal vide, hvad helhedsanalysen viser,« tilføjer hun.

Flere partier har været ude og kræve et indgreb mod de private adoptionsbureauer nu. Men Annette Vilhelmsen peger på, at det vil få uheldige konsekvenser for de børn og mulige forældre, der er i AC Børnehjælps kartotek.

»Der står nogle forældre nu, som afventer at kunne adoptere, og der er børn, der er klar til adoption. Hvis vi siger stop nu, vil det få nogle store konsekvenser. Så jeg er meget optaget af, at vi kan stole på reglerne, som de er nu,« siger hun.

Annette Vilhelmsen forventer, at analysen vil være færdiggjort i løbet af 2014.