Minister forsvarer kampfly i USA: Vi kan det samme som med de gamle F-16-fly

Vort nye kampfly F-35 bliver billigere ved at træne piloter i USA, siger forsvarsminister Peter Christensen.

Foto: Scanpix/Claus Bech. Forsvarsminister Peter Christensen (V).
Læs mere
Fold sammen

Selv om Danmark sender 5 af 27 nye F-35 Joint Strike Fighter-kampfly til USA, kan vi stadig afvise fjendtlige fly i vort luftrum og deltage i internationale flyoperationer.

Det fastslår forsvarsminister Peter Christensen (V).

»Jeg vil gerne afvise, at vi kan mindre med de nye fly end med de gamle F-16-fly. Den eneste forskel er, hvor uddannelsen pågår. Regeringens udspil tager udgangspunkt i, at vi skal kunne løse de samme opgaver som hidtil,« siger Peter Christensen.

»Det omfatter også afvisningsberedskabet, hvis andre nationers kampfly nærmer sig dansk luftrum.«

Fem danske F-35-fly placeres permanent i ITC-træningscenteret på Luke Air Force Base i Arizona i USA. Her skal Danmark og andre lande bruge de danske fly til pilottræning, skriver Jyllands-Posten.

»En del af konceptet om de nye F-35-fly er, at man laver en fælles uddannelsesfacilitet. Det er med til at gøre F-35 til det billigste fly, fordi man træner piloterne sammen,« siger Peter Christensen.

Han er ikke bekymret over, at russiske Sukhoi Su-24-kampfly for nylig fløj få meter forbi den amerikanske destroyer "USS Donald Cook" i Østersøen.

»Vi kan løse de samme opgaver, som vi gør med F-16-fly i dag: Både territorialforsvar, air policing (patrulje i luftrummet) og deltage i internationale operationer,« siger Peter Christensen.

Han forhandler i øjeblikket Danmarks køb af nye kampfly med forsvarsordførerne, hvor De Konservatives Rasmus Jarlov kræver flere kampfly.

»Det ændrer ikke ved den samlede kapacitet, om flyene bruges i Danmark eller i USA. Når vi uddannes på F-35-konceptet, så gør vi det på den billigste måde, hvor behovet for uddannelsesfly minimeres,« siger forsvarsministeren.

For F-16 blev piloter også uddannet i USA, påpeger Peter Christensen.

/ritzau/