Minister: Folk på kontanthjælp er jo ikke fattige

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll giver ikke meget for ny fattigdomsstatistik.

Her ses økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll på talerstolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet sig frem til, at antallet af fattige i Danmark er fordoblet fra 2002 og til 2015.

Tallene stemmer imidlertid ikke overens med virkeligheden, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Han mener, at regnemetoden tegner et forvansket billede af dagens Danmark.

»Jeg synes, at det er helt forkert at sige, at der er mere end 44.000 fattige i Danmark. Det er en grov fornærmelse mod verdens fattigste at påstå det.«

»Folk, der lever på en dansk kontanthjælp er jo ikke fattige. De er arbejdsløse, der skal have noget at beskæftige sig med,« siger Ammitzbøll.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bruger Thorning-regeringens definition af fattigdom fra 2013.

Den siger, at når man i tre år har haft en indkomst, der ligger 50 procent under medianindkomsten, så er man fattig. Den køber Simon Emil Ammitzbøll dog ikke.

»Med en sådan relativ fattigdomsgrænse vil der helt automatisk være flere, der bliver kaldt fattige, når der er nogle, der bliver rigere i et hurtigere tempo end dem.«

»Hvis man havde haft en anden skala, der tog udgangspunkt i absolutte tal, ville man formentlig have haft en flad udvikling.«

»Det viser jo, at det her redskab er fuldstændigt uanvendeligt,« siger ministeren.

Han hæfter sig også ved, at cirka hver fjerde i statistikken er udlændinge, der er kommet hertil fra ikke-vestlige lande.

»Jeg synes, at det er godt, at vi ikke sender et signal om, at Danmark ikke skal være socialkontor for resten af verden.«

»Det er et af de problemer, der har været i udlændingepolitikken i generationer,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Han mener, at venstrefløjen bør bruge mindre energi på sådanne statistikker og i stedet forsøge at hjælpe til med at løse de sociale problemer, der ligger til grund for dem.

»Det er interessant at få flere ud af hjemløshed, stofmisbrug og arbejdsløshed i stedet for at bruge krudt på ubrugelige målemetoder,« siger han.

/ritzau/