Minister: Fertilitetsklinikker skal gennemgå sikkerhed efter fejl

Potentielle donorforældre skal trygt kunne stole på, at fertilitetsklinikkerne gør deres arbejde ordentligt, siger sundhedsminister Sophie Løhde, der vil have klinikkerne til at gennemgå sikkerheden efter afsløring om fejl.

For omkring 20 år siden blev to glas på en fertilitetsklink byttet rundt. Derfor blev Marcus Vestergaard Pedersen født af en anden kvinde end sin biologiske mor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske fertilitetsklinikker skal gennemgå deres arbejdsgange og sikkerhedsprocedurer, sådan at risikoen for fejl reduceres til et absolut minimum.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), efter Berlingske har afsløret seks sager om fejl og forbytninger på danske fertilitetsklinikker siden 2007.

»Forældre, der brændende ønsker sig et barn og søger hjælp på en fertilitetsklinik for at få deres ønske opfyldt, skal kunne stole på, at klinikkerne har fuldstændig styr på de æg og den sæd, de har fået overdraget. Så der ligger et stort ansvar på fertilitetsklinikkernes skuldre, og det ansvar forventer jeg naturligvis, de lever op til,« siger Sophie Løhde i et skriftligt svar til Berlingske Nyhedsbureau.

»Jeg vil opfordre klinikkerne til at gennemgå deres arbejdsgange og sikkerhedsprocedurer en ekstra gang eller to for at sikre, at risikoen for, at der sker fejl, reduceres til et absolut minimum. For selv om vi aldrig 100 procent kan gardere os mod menneskelige fejl, så skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at undgå dem,« siger Sophie Løhde.

Sundhedsministeren skal dog ikke regne med, at sagen slutter her rent politisk. Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), vil nemlig have ministeren til at sørge for, at der kommer fuldstændig styr på procedurerne, og at fejlprocenten bliver lig nul.

»Når man leverer noget i et reagensglas, kommer der en label med en stregkode på, og når en kvinde bliver indlagt, tilknyttes der ligeledes en stregkode. De ting skal bare passe sammen. Jeg vil have ministeren til at undersøge, hvad man har gjort, og hvad man vil gøre i fremtiden, så man får elimineret enhver mistanke om fejl,« siger Liselott Blixt og fortsætter:

»Jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt og en skandale ud over alle grænser. Man har ønsket sig et barn og har brug for den hjælp, som en fertilitetsklinik kan yde. At klinikkerne laver en fejl, som gør, at man har fået forkert sæd og dermed ikke det barn, som man har arbejdet længe på, det er skandaløst,« siger Liselott Blixt.

Michael Loft Nielsen, som repræsenterer foreningen Donorbørn & Forældre, er positiv over, at der er kommet fokus på sikkerheden på fertilitetsklikkerne fra politisk hold, men han tvivler på, at fejl helt kan undgås i systemet:

»Vi stiller naturligvis strenge krav til sikkerheden på hospitaler og fertilitetsklinikker, men jeg ved, der er enormt fokus på netop sikkerhedsniveauet. Selvfølgelig skal fertilitetsklinikker løbende revurdere deres sikkerhedssystemer, for det er en rystende oplevelse for dem, det er gået ud over. Men vi kan ikke 100 procent undgå fejl, og så er vi også til for at tage hånd om dem, der udsættes for fejl,« siger Michael Loft Nielsen, der selv er far til fire donorbørn.

Han understreger, at selv om nyheden om fejl og forbytninger på fertilitetsklinikker gør indtryk, så overskygger ønsket om at få et barn klart frygten for fejl på fertilitetsklinikkerne hos medlemmerne af Donorbørn & Forældre.

»Vores medlemmer går mest op i problemstillingen med at få børn og ikke så meget hvilke problemer, man kan ende med at få senere. Det er klart, at når sådanne historier ser dagens lys, så kommer der bekymringer, men i det store hele fylder det ikke så meget, som den egentlige problemstilling med at få børn,« siger han.