Minister-exit eller ej? Total forvirring efter dramatisk møde hos Løkke

Partierne i blå blok var tirsdag aften samlet hos statsministeren, efter de Konservative erklærede, at de ikke længere har tillid til miljøminister Eva Kjer Hansen.

Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det eneste, vi ved, er, at vi ikke ved noget.

Dansk politik er ét stort spørgsmålstegn, efter partierne i blå blok sent tirsdag ved midnatstid sluttede et tre timer langt møde i Statsministeriet.

Efter mødet mangler vi stadig at få svar på det centrale spørgsmål: Er miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) færdig i dansk politik?

Svaret blæser reelt i vinden, efter det stod klart, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke havde tænkt sig at møde den ventende presse på gangen foran Statsministeriet, da mødet var slut.

Den dramatiske aften på Christiansborg begyndte for alvor, da de Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, gjorde det klart, at hans parti ikke længere havde tillid til Eva Kjer Hansen.

Det skete på et pressemøde klokken 20.00, hvor Pape fastslog, at »nu sætter Det Konservative Folkeparti hælen i«:

»Det har nu vist sig, at konsekvenserne af landsbrugspakken, som er blevet præsenteret for offentligheden, ikke er retvisende.«

»Ministeren har ikke levet op til sit ansvar trods gentagne opfordringer. Derfor har vi ikke længere tillid til ministeren,« sagde Pape.

Dermed havde Venstre-ministeren reelt et flertal i Folketinget imod sig. Men de Konservative havde ikke i sinde også at bringe regeringen i mindretal, lød det fra Søren Pape Poulsen:

»Vi vælter ikke regeringen. Den kan vælte sig selv.«

Løkkes mystiske tweet

Midt under pressemødet tikkede en kryptisk besked fra Lars Løkke Rasmussen ud på både Twitter og Facebook:

»Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering...«

Løkke satte hårdt mod hårdt.

Kort efter klokken 21.00 dukkede først Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, op på gangen foran Statsministeriet. Herefter fulgte Liberal Alliances gruppeformand, Simon Emil Ammitzbøll, trop. Til sidst gjorde Søren Pape Poulsen sin entré.

Tre timer ventetid senere - kun afbrudt af Papes TV-optrædener - gik dørene i Statsministeriet op igen, og Thulesen Dahl og Ammitzbøll kom ud uden at kunne give svar på, hvad der egentlig var foregået på mødet, og hvad resultatet blev.

»Jeg kan konstatere, at vi har været igennem en meget, meget mystisk dag på Christiansborg,« lød konklusionen fra Kristian Thulesen Dahl, mens Simon Emil Ammitzbøll konstaterede:

»Det er sådan, at Det Konservative Folkeparti har bragt det borgerlige Danmark ud i en krise.«

Fåmælt Pape

Da tirsdagens hovedperson, Søren Pape Poulsen, efterfølgende stillede sig frem foran pressen, var der heller ikke mange svar at hente:

»Hvad vi har talt om på det møde, det bliver mellem os. Men jeg tror, positionerne er kendte. Vi har haft den drøftelse, vi nu har partierne imellem.«

Har Løkke sat sin statsministerpost ind på at beholde Eva Kjer Hansen?

»Det må I spørge ham om, om han har gjort,« sagde Pape og tilføjede:

»Jeg synes, vi har haft en god drøftelse. Vi har fortalt, hvordan vi ser verden hver især, og det er der, vi står.«

Er Eva Kjer Hansen minister i morgen?

»Det må I spørge hende og statsministeren om.«

Vil du stemme for er mistillidsvotum i salen sammen med oppositionen?

»Vi har klart sagt, det vi nu har sagt tidligere på dagen omkring, at vi ikke synes, der er givet et retvisende billede til offentligheden. Derfor har vi udtrykt, at vi ikke længere har tillid til ministeren som fødevareminister, og så er det klart, at det er der, vi står.«

Betyder det så, at hun må gå set med dine øjne?

»Det er jo naturligt, når vi har sagt, at vi ikke længere har tillid til en minister, sådan er det,« lød det fra Pape, inden han forsvandt ind bag døren i sit kontor med følgende besked:

»Nu har vi haft et godt møde, det er sent, og nu skal vi vist hjem og slappe lidt af.«

Vil stemme for mistillidsvotum

Mens formand Pape ikke svarede klart på alle spørgsmål, var den konservative landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, mere klar i sin besked om, at de Konservative vil stemmet for et mistillidsvotum, hvis Eva Kjer Hansen ikke trækker sig som minister.

Forud for de Konservatives mistillid, mødet i Statsministeriet og krisen i blå blok var gået en dag, hvor miljøminister Eva Kjer Hansen til først en høring og siden et tre timer langt samråd forklarede og forsvarede tallene i regeringens omstridte landbrugspakke.

Ministeren er med netop landbrugspakken blevet beskyldt for at bruge fordrejede tal, og kritikken er kommet fra både forskere og politikere på Christiansborg.

Eva Kjer Hansen har flere gange oplyst til Folketinget, både i samråd og på skrift, at landbrugspakken kommer til at gavne miljøet.

Hun har også lagt en oversigt frem for Folketinget, hvoraf det fremgår, at mængden af kvælstof til havmiljøet allerede vil blive reduceret i år og de næste seks år frem.

Men en gennemgang foretaget af Berlingske har tidligere vist, at regeringen kun kan få regnestykket til at gå i et grønt plus allerede i 2016, fordi man har indregnet forhold, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre, og fordi man har indregnet effekter fra tidligere år.

Selvom de Konservative ikke har tillid til Miljø- og Fødevareministeriets regnemetoder, vil partiet stadig stemme for landbrugspakken.

Om Eva Kjer Hansen er minister onsdag, står fortsat hen i det uvisse. Spørgsmålet er, om hun trækker sig, eller om bliver væltet af et mistillidsvotum?

Eva Kjer Hansen selv har ikke sagt ord, efter de Konservative udtrykte mistillid til hende.

Vi mangler også fortsat at høre fra Lars Løkke Rasmussen.

Flere spottede, kort efter delegationerne fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative forlod Statsministeriet kort efter midnat, at Løkkes bil var væk.

Tidslinje over kvælstofsagen - klik på pilene eller træk i billedet: