Minister: Elevers it-udstyr må ikke blive et krav

Merete Riisager mener, at ansvaret for at overholde folkeskoleloven ligger hos kommuner og skoler.

Arkivfoto: Merete Riisager mener, at ansvaret for at overholde folkeskoleloven ligger hos kommuner og skoler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et lokalt ansvar at sørge for, at forældre til elever i folkeskolen ikke bliver pålagt at købe computere og tablets til brug i undervisningen.

Sådan lyder meldingen fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) på et samråd tirsdag.

»Det er kommunalbestyrelsens og den enkelte skoleleders ansvar, at det klart og tydeligt kommunikeres, at det ikke er et krav, at eleverne medbringer egen computer eller tablet«, siger hun.

Elever og forældre må hverken føle sig pressede eller forpligtede til det, understreger Riisager.

Ministeren var kaldt i samråd for at forklare, hvorvidt folkeskolen bliver overholdt, når skoler spørger forældre om at give skoleelever digitalt udstyr med i skoletasken.

Meddelelsen til forældrene beror på strategien »Bring your own device«, der kan oversættes til »medbring dit eget udstyr«.

Den er en del af en digitaliseringsstrategi for folkeskolen, hvor det er muligt at tage eget udstyr med.

I folkeskoleloven står der, at de nødvendige undervisningsmidler skal stilles rådighed for eleverne. Og det skal ske vederlagsfrit.

Alligevel er det ikke i strid med loven, når skolerne opfordrer til at have for eksempel en bærbar computer med. Kun hvis det formuleres som et decideret krav, fastslår Merete Riisager.

»Jeg vil nødigt detailstyre kommunikationen, når det handler om forældreinformation helt ud i klasselokalerne.«

»Jeg vil som udgangspunkt vise tillid til, at det er en kommunikation, man kan varetage ude på de enkelte skoler«, siger undervisningsministeren.

En undersøgelse fra Skole og Forældre fra 2016 viser, at otte procent af forældre oplever det som et krav, at computer og tablet skal med hjemmefra.

Merete Riisager har ingen intentioner om at kortlægge problemstillingen yderligere. Hun hæfter sig ved, at digitaliseringsstrategien har været kendt i kommunerne i flere år.

»Der kan sagtens være udfordringer her. Men mit svar vil være, at det er et lokalt ansvar at varetage det«, siger hun.