Minister dumper Eritrea-redegørelse: Giver styrelse 24 timer

Justitsminister Mette Frederiksen (S) er ikke tilfreds med Udlændingestyrelsens redegørelse i den såkaldte Eritrea-sag: »Jeg mener, at der stadig står ubesvarede spørgsmål tilbage,« siger hun og kræver svar på flere spørgsmål allerede i morgen.

Udlændingestyrelsen i Ryesgade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede i morgen, tirsdag, skal Udlændingestyrelsen aflevere en ny redegørelse i den såkaldte Eritrea-sag til justitsminister Mette Frederiksen (S).

Udlændingestyrelsen afleverede fredag en redegørelse for »Udlændingestyrelsens tilvejebringelse af oplysninger om Eritrea«, men ifølge Mette Frederiksen er der stadig ubesvarede spørgsmål i sagen. Hun beder derfor styrelsen om flere svar i sagen:

»Jeg har i dag oversendt Udlændingestyrelsens redegørelse til Folketinget og til Ombudsmanden. Jeg mener, at der stadig står ubesvarede spørgsmål tilbage. Det er min klare holdning, at enhver tvivl om politisk indblanding i den her sag skal kunne tilbagevises, og hver en sten skal vendes,« siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Allerede i morgen, tirsdag, skal Udlændingestyrelsen aflevere en ny redegørelse til ministeren.

»Jeg sender redegørelsen tilbage, da jeg synes, at der er for mange ubesvarede spørgsmål. Det er en alvorlig kritik, som der er rejst, og som styrelsen skal svare på. Det har jeg bedt om, at de skal gøre inden i morgen,« siger hun i et interview med TV2 News.

I et brev til Folketingets Udlændingeudvalg peger ministeren på de forskellige spørgsmål, som hun endnu mener er ubesvarede:

»Som bekendt har der været rejst kritik af den metode, hvorved fact finding-rapporten er udarbejdet, herunder måden hvorpå kilder er udvalgt og anvendt i rapporten,« skriver hun.

Mette Frederiksen peger blandt andet på kritikken fra professor Gaim Kibreab, der har trukket sig fra rapporten, ligesom hun peger på, at UNHCR angiveligt også har kritiseret rapporten.

Videre peger hun på, at Udlændingestyrelsen ikke i sin redegørelse omtaler baggrunden for, at styrelsen i forbindelse med rapporten om Eritrea har anvendt en anderledes opbygning end tidligere.

»Det fremgår endvidere ikke af redegørelsen, i hvilket omfang den ændrede opbygning af rapporten har haft betydning for anvendelsen af kildeoplysningerne. Endelig forholder redegørelsen sig ikke til den rejste kritik om, at Udlændingestyrelsen i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten skal have søgt at tegne et bestemt billede af forholdene i Eritrea. Jeg mener, at dette er centrale temaer i forhold til den kritik, der er rejst af rapporten,« skriver hun som begrundelse for at bede styrelsen om en ny redegørelse.

Udlændingestyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen.

Berlingske har de seneste måneder afdækket myndighedernes behandling af flygtninge fra Eritrea (klik på pilene eller træk i billedet):