Minister: DSB skal redegøre for sjusk med persondata

Transportminister Hans Christian Schmidt er stærkt bekymret, efter det er kommet frem, at 10.500 danskere har fået en mail fra DSB med følsomme oplysninger om andre kunder.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) kræver, at DSB ser nærmere på sin behandling af kundernes personlige data og kommer med en redegørelse.

Det sker, efter Berlingske onsdag har kunnet afsløre, at 10.500 danskere har fået en mail fra togselskabet med direkte link til fremmede menneskers personlige oplysninger såsom interesser, adresse, telefonnummer og fødselsdato.

»Det er stærkt bekymrende. Sådan noget må ikke ske. Og jeg er også meget forundret over, at jeg først har hørt om sagen her til morgen (onsdag, red.). Nu har jeg bedt om straks at få en grundig redegørelse fra DSB,« siger transportministeren i en skriftlig kommentar.

Sagen drejer sig om oplysninger på 10.500 kunder i DSB Plus, som er havnet hos andre kunder. DSB Plus er et tilbud, hvor kunder oplyser deres rejsemønstre og interesser for til gengæld at få særlige fordele, rabatter og information om togdriften.

Hans Christian Schmidt pointerer, at ministeriet ikke har en kontrakt med DSB om netop dette produkt.

»Når DSB laver sådan et produkt, er det selvfølgelig ekstremt vigtigt, at DSB og DSBs samarbejdspartnere formår at holde de data, de får om deres kunder, tæt til kroppen. Det skal være sikkert at bruge DSBs produkter,« siger han.

Fejlen med de personlige data er sket hos kommunikationsbureauet Ogilvy, der tager sig af DSBs håndtering af data. Forretningsudviklingschef hos DSB Aske Wieth-Knudsen siger til Berlingske, at fejlen er sket ved, at to maillister er blevet »parret på en forkert måde«.

»Vi troede, vi havde procedurer, så den slags ikke kunne ske. Nu er vi ved at opklare, hvad der er gået galt,« siger han til avisen.

Den viden får DSB lov at dele med ministeriet. Transportministeren vil have alle oplysninger om hændelsen, som blot er den seneste i en lang række sager, hvor det offentlige og private har alvorlige brud på datasikkerheden.

»DSB skal selvfølgelig orientere os om, hvad der helt præcist er sket, og – endnu vigtigere - sætte alle kræfter ind på at forhindre, at det eller noget lignende sker igen. Hvordan DSB vil sikre det, skal DSB levere svar på i den redegørelse, de sender til mig,« siger ministeren.