Minister: Det kan ikke betale sig at spare på ulandsbistand

Venstres krav om at spare 824 millioner kroner på u-landsbistanden vil ikke kun ramme verdens fattigste. Også danske erhvervsinteresser vil blive ramt, advarer udviklingsminister Christian Friis Bach

Arkiv, Udviklingsminister Christian Friis Bach. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Et dyrt sted at spare.

Sådan lyder den korte kommentar fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Venstres krav om, at der skal spares på udviklingsbistanden.

- Bistanden er ikke kun en hjælp til verdens fattigste. Den er også til gavn for dansk erhvervsliv og den giver Danmark en større international gennemslagskraft, siger Christian Friis Bach, der blandt andet peger på den handel og de investeringer, som en række danske virksomheder har i Afrika, der står til at opleve verdens højeste vækstrater i de kommende år.

- Eller tag et land som Vietnam, hvor 132 danske virksomheder har etableret sig. Det er næsten lige så mange som alle de andre nordiske landes virksomheder tilsammen, og cirka halvdelen af de 132 virksomheder har engageret sig i Vietnam i samarbejde med Danida (Udenrigsministeriets afdeling for udviklingssamarbejde, red.), siger Christian Friis Bach.

Han vil sammen med den øvrige regering skrue op for u-landsbistanden i finansloven for 2013. 371 millioner kroner ekstra lyder udspillet.

Venstre vil derimod spare 824 millioner kroner, så Danmarks bistand næste år beløber sig til 15,2 milliarder kroner. Partiets udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen mener ikke, at det er rimeligt, at u-landsbistanden friholdes for besparelser i disse krisetider, hvor stort set alle andre områder mærker sparekniven.

Briterne skruer op for bistanden

Venstre peger i de igangværende forhandlinger om næste års finanslov også på, at der spares på u-landsbistanden i en række andre lande i Europa.

Men Christian Friis Bach understreger, at et land som Storbritannien går i den stik modsatte retning.

- Briterne har øget deres bistand markant trods store besparelser på mange andre områder. Og det gør briterne netop i erkendelse af, at vejen til vækst og arbejdspladser på hjemmebanen går via et stærkere engagement i verden omkring dem, siger Christian Friis Bach.
 
- Briterne deler vores vurdering: udviklingsbistand er en strategisk satsning. Et dyrt sted at spare, påpeger udviklingsministeren.