Minister: Der arbejdes hårdt på at give danskerne adgang til »Skam«

Kulturministeren forsikrer, at der arbejdes hårdt på at give danske seere adgang til den norske serie Skam.

Kulturminister Mette Bock (LA) kæmper også for Skam. Free/Foreningen Norden /nrk P3 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Kulturminister Mette Bock (LA) elsker også Skam-serien. Det skriver hun på Facebook i et svar til sin forgænger på posten, Bertel Haarder (V).

Han har spurgt hende, hvad hun vil gøre for at sikre, at danskere igen får adgang til at se den norske tv-serie på nrk.no. Den norske tv-kanal lukkede tidligere på året for adgangen til serien for udenlandske seere.

- Ifølge NRK arbejdes der hårdt på en løsning. Indtil den bliver fundet, vil jeg bare påpege, at alle seriens tre sæsoner er tilgængelige på DR's hjemmeside, så ingen af os går glip af serien, skriver Mette Bock.

Tidligere har det været muligt for danske seere at følge med i Skam på hjemmesiden til DR's norske pendant, NRK.

Men det blev der i begyndelsen af året sat en stopper for efter en juridisk disputs mellem NRK og IFPI Norge, som er foreningen for de internationale pladeselskaber og er en af musikbranchens rettighedsorganisationer.

Årsagen var, at IFPI Norge ikke mente, at ophavsmændene til sangene, der blev brugt i Skam, fik tilstrækkelige royalties for det musik, der er med i den populære serie.

Det fik 72-årige Bertel Haarder til at opfordre kulturministeren til at tage sagen op i Nordisk Kulturministerråd. Hans argument er, at den populære ungdomsserie er uvurderlig for "den gensidige nordiske sprogforståelse".

Og det er Mette Bock helt enig med ham i. I sin lange Facebook-opdatering, hvor ministeren udelukkende skriver på norsk, lyder det blandt andet:

- Man kan være Skam-fan uafhængig af alder, køn, hudfarve, nationalitet og seksuel orientering. Det glæder mig at se, hvordan serien har gjort, at vi er blevet bekendt med Norge på en ny måde.

- Pludselig ved vi alt om traditioner på gymnasier som for eksempel "russebus", vi snakker om "kosegruppa" og alle bruger de norske udtryk fra serien.

Mette Bock forsikrer, at hun vil tage sagen op i nordisk kulturministerråd.

Første afsnit af Skams første sæson er det mest streamede på DR TV nogensinde. Det er blevet set 560.000 gange.

/ritzau/