Minister: Dansk topplacering giver troværdighed

Det glæder handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, at Danmark endnu en gang kan kalde sig verdens mindst korrupte land.

Danskerne kan bryste sig af at bo verdens mindst korrupte land, efter Transparency International atter har placeret Danmark i toppen af et indeks, der måler magtmisbrug, hemmelige aftaler og bestikkelse.

Med hele 92 ud af 100 mulige point viser Danmark endda en lille forbedring i forhold til de foregående år, hvor vi også scorede højt på indekset. Det glæder naturligt nok handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

»Det betyder meget for Danmark, fordi vi formår at opretholde en mangeårig situation, hvor man ikke accepterer korruption. Det er godt for os selv, men det er også godt for de virksomheder, der kunne tænke sig at lægge deres forretninger i Danmark eller investere i Danmark,« siger ministeren.

»Det har også en betydning, når Danmark går forrest i en lang række udviklingslande i forhold til at bekæmpe korruption. Det betyder utrolig meget, at landene kan kigge på Danmark og sige, der har vi altså verdens mindst korrupte land. Det giver meget troværdighed, når kræver en indsats mod korruption i de udviklingslande, som vi samarbejder med,« siger han.

Mogens Jensen oplyser, at Danmark bekæmper korruption i udviklingslandene ved blandt andet at give støtte til opbygning af mere gennemsigtige økonomiske systemer. Han er dog overbevist om, at problemerne med korruption først kan blive løst, når verdens fattigste lande får et økonomisk løft.

»Det er klart, at der er udbredt korruption i en lang række fattige lande, og det vil være der mange år fremover, så længe de lande er skrøbelige og fattige. Det er selvfølgelig et udtryk for fattigdom, når folk begynder at opkræve penge for ting, man ikke burde opkræve penge for,« siger handels- og udviklingsministeren.

Blandt de mest korruptionsplagede lande er Sudan, Sydsudan, Irak, Turkmenistan og Afghanistan. De absolutte bundskrabere i Transparency Internationals indeks er Nordkorea og Somalia.