Minister: Dansk forsvar skal løfte mere

Danmark har brug for et tæt forhold til USA, men skal samtidig i højere grad klare sig selv, mener udenrigsminister Kristian Jensen (V). Han gør status efter møderne med USAs udenrigsminister John Kerry.

John Kerry beøger Grønland 17. juni 2016 John Kerry nyder udsigten mod Ilulissat og isfjelde. (Foto: Bent Petersen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

Der er behov for, at Danmark i højere grad bliver uafhængige af USA og kan forsvare sig selv. Og det kan i sidste ende betyde, at der skal tilføres flere penge til det danske forsvar, hvis Danmark skal spille en nøglerolle i ­sikkerhedssituationen i Østersøen, hvor Rusland spiller med musklerne.

Sådan lyder det fra udenrigsminister ­Kristian Jensen (V) efter drøftelserne med den amerikanske udenrigsminister John Kerry, som netop har afsluttet sit besøg i Danmark og Grønland.

»Vi har i alt for mange år levet under USAs sikkerhedsparaply og lænet os tilbage i forvisning om, at amerikanerne ville komme og hjælpe os. Det kan vi ikke blive ved med at gøre. Vi skal bruge vores forsvar på en sådan måde, at vi indgår aktivt ikke kun i vores eget forsvar, men også i det fælleseuropæiske ­forsvar,« siger Kristian Jensen:

»Der er en klar interesse i at styrke ­båndene til USA, men uanset hvor stærke båndene er, har vi en interesse i ikke at være afhængige af andre lande – også USA. Derfor skal vi finde ud af, hvordan dansk forsvar kommer til at løfte mere.«

Diskussion om forsvarsbudgettet

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry ankom torsdag til Danmark under stort sikkerhedsopbud, og fredag gik turen til Grønland.

De tre primære emner for møderne var kampen mod Islamisk Stat, Ruslands fremmarch i Ukraine og handlen mellem USA og Danmark.

Men allerede inden mødet var der lagt op til, at det danske forsvarsbudget ville blive diskuteret.

På en briefing om John Kerrys besøg i Danmark i det amerikanske udenrigsministerium blev det endnu engang påpeget, at amerikanerne ønsker, at Danmark bruger flere penge på forsvaret. Det er en gentagelse af en kritik, som den amerikanske præsident Barack Obama og repræsentanter fra USA ved flere lejligheder har rejst, fordi en række europæiske NATO-lande ligger under målsætningen om at bruge mindst to procent af landenes bruttonationalprodukt (BNP) på forsvaret. Herunder Danmark, som efter en række besparelser bruger omkring 1,2 pct. af BNP på forsvaret.

Kritikken skyldes især den anspændte sikkerhedspolitiske situation i Østeuropa, hvor NATO senest har meddelt, at man vil styrke tilstedeværelsen med en bataljon i hver af de tre baltiske lande og Polen med op mod i alt 4.000 soldater.

Spørgsmålet om de danske forsvarsbudgetter blev bragt op under det netop overståede besøg, siger Kristian Jensen.

»Man skal bare huske, som jeg også sagde til Kerry, at det væsentlige ikke er at bruge penge, men at bruge dem på det rigtige.«

Køber en amerikansk udenrigsminister det argument?

»De anerkender, at det også er vigtigt, at man bruger pengene rigtigt. Og de er stadig interesserede i, at så mange som muligt når op på målsætningen på to pct.«

Men mener du, at forsvaret har brug for flere penge, som USA fremfører?

»Hvis forsvaret skal løse en større opgave end nu, og det tror jeg, at det kommer til, så er der også behov for at afsætte ressourcer til, at de kan løse den opgave. Men det afhænger af finanslovsforhandlingerne og forsvars­forliget.«

Minerydning i Irak og Syrien

Et andet centralt emne i Kerry og Jensens møder var genopretningen i Irak og Syrien efter Islamisk Stats hærgen. Det har resulteret i, at regeringen har annonceret, at der skal afsættes 20 millioner kroner til minerydning i Irak og Syrien i de områder, hvor Islamisk Stat er trængt tilbage. Til efteråret præsenteres en samlet strategi for genopbygningen af områderne.

Den amerikanske udenrigsminster har også været på besøg i Norge forud for næste måneds NATO-topmøde i Polen, hvor det forventes, at et af de store emner bliver ­Ruslands ageren.