Minister: Danmarks grønne energi trækker Apple hertil

Et nyt datacenter i Danmark er et skulderklap, siger minister, der glæder sig over, at flere centre er på vej.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) glæder sig over, at Apple vil have endnu et datacenter i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Danmarks grønne omstilling har været en del af årsagen til, at vi i de sidste år har tiltrukket flere globale virksomheder og deres kæmpemæssige datacentre.

Det fortæller en glad energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), der mandag kommenterer nyheden om, at virksomheden Apple vil have endnu et datacenter i Danmark.

Det er virksomhedens andet datacenter herhjemme. Det skal placeres i Aabenraa.

»Jeg er helt overbevist om, at det forhold, at Danmark nu er oppe på, at næsten 70 procent af elforbruget er baseret på vedvarende energi, har spillet en rolle,« siger han om Apples beslutning.

Han afslører tilmed, at vi i fremtiden vil kunne få flere virksomheders datacentre til landet.

»Det er kæmpemæssigt skulderklap til Danmark, at vi nu får datacenter nummer to fra Apple, og at vi i forvejen også har planer om yderligere to datacentre,« siger han.

Både Apple og Facebook har store datacentre på vej i Danmark.

Samtidig har virksomheden Google købt en kæmpe grund i Fredericia. Det vil kunne bruges til at bygge et datacenter.

Apples center er ifølge ministeren »en kæmpemæssig mulighed for hele det syddanske område«. Blandt andet fordi det giver arbejdspladser.

Men Lilleholt anerkender også, at den energi, centrene producerer, kan udnyttes langt bedre, end tilfældet er i dag.

Den meget overskudsvarme, som centrene producerer, burde nemlig kunne indgå i den lokale fjernvarme, lyder det.

»Der er ikke god fornuft i, at overskudsvarmen bare bliver sendt op, og ikke bliver brugt til at sikre den lokale varmeforsyning. Det gælder ikke bare Aabenraa, men også andre arbejdspladser i Danmark,« siger han.

Det skal tages op i det kommende energiforlig, fortæller ministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig over, at Apples nye datacenter kommer Aabenraa og hele Sønderjylland til gavn.

»Hver gang vi formår at tiltrække investeringer fra udenlandske virksomheder, betyder det vækst og arbejdspladser, og det er ekstra glædeligt, når investeringerne falder i forskellige dele af landet.«

»Regeringen er opsat på at ramme den rette balance mellem at føre en ambitiøs grøn energipolitik og at skabe et konkurrencedygtigt erhvervsklima i Danmark. Det kommer ikke af sig selv,« siger han i en kommentar.

/ritzau/