Minister brugte tre dage i land – afviser at oprette modtagecenter

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ser Marokko som en vigtig samarbejdspartner for at løse udfordringen med migration fra Afrika mod Europa. Han afviser dog, at et dansk modtagecenter for asylansøgere kan komme til at ligge i det nordafrikanske land.

Udenrigsminister Jeppe Kofod under pressemøde i Eigtveds Pakhus i København, fredag den 4. juni 2021. Pressemødet efterfølges af en konference til markering af 100-året for de diplomatiske relationer mellem Danmark og Estland, Letland og Litauen.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er fortsat på jagt efter et land uden for EUs grænser, der vil lægge jord til et dansk modtagecenter for asylansøgere.

Det er realiteten, efter udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har været på tre dages besøg i Marokko, hvor han blandt andet mødtes med landets premierminister og udenrigsminister.

Ministeren var ellers i det nordafrikanske land for at diskutere, hvordan Danmark kan samarbejde med landet om at få løst »migrationsudfordringen« fra Afrika mod Europa. Her drøftede de blandt andet Danmarks planer om at etablere et dansk modtagecenter for asylansøgere i et tredjeland. Men det blev ikke vendt, om centeret kan ligge i Marokko, forklarer ministeren.

»Jeg tog ikke til Marokko for at drøfte etableringen af et modtagecenter i landet. Formålet med rejsen var at drøfte, hvordan vi sammen kan håndtere migrationsudfordringen. Og det handler mest om, hvordan vi skaber en mere stabil situation syd for Sahara,« siger Jeppe Kofod, der samtidig afviser blankt, at Marokko er en reel mulighed som lokation for et modtagecenter:

»Vi forestiller os ikke, at der skal etableres et modtagecenter i Marokko. Men vi forestiller os til gengæld, at Marokko er en meget vigtig partner i forhold til at løse migrationsudfordringen i Afrika.«

Økonomisk mulighed eller migrationstrussel

Jeppe Kofod landede onsdag aften i Kastrup efter at have været på besøg i Marokko siden mandag.

Her mødtes udenrigsministeren med landets premier- og udenrigsminister, med hvem han drøftede regeringens ideer for et nyt asylsystem, herunder at etablere et dansk modtagecenter i et tredjeland.

»Det er meget vigtigt for regeringen at opnå et tættere partnerskab med alle lande i det nordlige Afrika, som jo også er ofre for den irregulære migration, om at få skabt nogle mere levedygtige samfund syd for Sahara,« siger Jeppe Kofod.

Han mener dog ikke, at Marokko skal lægge jord til et dansk modtagecenter for asylansøgere.

»Sammen med Marokko kan vi derimod finde ud af, hvordan vi får investeret mere og får skabt flere udviklingsmuligheder i Afrika. Marokko investerer meget i landene syd for Sahara, fordi de kan se, at det forhindrer irregulær migration. Det kan vi fra Danmark lære noget af,« siger udenrigsministeren.

Han fortæller derfor, at regeringen vil fokusere mere på Afrika de kommende år, og at man håber, at EU vil gøre det samme.

»I 2050 vil der være 2,5 milliarder mennesker i Afrika. Det er en kæmpe økonomisk mulighed, hvis vi udvikler partnerskaber med stabile lande på kontinentet,« siger Jeppe Kofod.

»Men det er også klart, at det kan blive en kæmpe trussel, hvis vi ikke får løst migrationsudfordringerne.«

Rwanda

Regeringen har længe været i gang med at afsøge muligheden for at etablere et dansk modtagecenter uden for EUs grænser og har blandt andet indgået aftaler med Rwanda, der betragtes som regeringens første spæde skridt mod at fuldføre ambitionen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har også været i Egypten og er derudover i »dialog med en god håndfuld lande«, som kan ende med at blive destinationen for personer, der søger om asyl i Danmark.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i juni en lovændring, der gør det muligt efter dansk lov at udsende asylansøgere, der kommer til Danmark, til asylbehandling og eventuel beskyttelse i et tredjeland. Danmark har endnu ikke indgået nogen aftale, men regeringen er altså i dialog med en række lande.

EU-Kommissionen har dog advaret imod, at det ikke kan lade sig gøre at overføre asylbehandlingen til et tredjeland efter de gældende regler, ligesom også FN har kritiseret regeringens planer om et dansk modtagecenter uden for EU.

En kritik, som Jeppe Kofod afviser.

»Vi har en god dialog med FN, EU og andre omkring vores ønske om et mere retfærdigt og humant asyl- og migrationssystem,« siger udenrigsministeren.

»Sandheden er, at det nuværende system de facto er brudt sammen. Vi har kyniske menneskesmuglere, der udnytter sårbare mennesker og giver dem drømmen om en fremtid i Europa. Det skal stoppes, og vi skal finde en bedre og mere human vej.«