Minister beskyldes for ikke at bekæmpe aldersdiskrimination

Beskæftigelsesministeren vil ikke forhindre, at man bliver tvangsudmeldt af sin a-kasse ved pensionsalderen. Det er aldersdiskrimination, mener organisationer.

Det hænger ikke sammen, når beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ikke vil forhindre tvangsudmeldelse af a-kasser på grund af alder. Det mener to interesseorganisationer ifølge Politiken.

Beskæftigelsesministeren varslede i sidste uge et opgør med regler, som tillader automatiske fyringer på grund af alder. Men hun vil ikke forhindre, at man bliver tvangsudmeldt af a-kassen, når man som 65-årig når pensionsalderen.

Og det hænger ikke sammen, siger direktør for interesseorganisationen Lederne Bodil Ismiris til Politiken:

»Princippet om, at man ikke skal begrænses af sin fødselsattest, det bør gælde begge steder. Tvangsudmeldelsen er urimelig og aldersdiskriminerende. Det er med til at skubbe nogle ud af arbejdsmarkedet«.

Også Ældre Sagen og fagforbundet ASE kritiserer, at Mette Frederiksen vil fjerne fødselsdatoens betydning på et område, men ikke på et andet.

I 2012 afviste Østre Landsret Ældre Sagens påstand om, at reglerne strider mod forbuddet mod at forskelsbehandle på grund af alder, og sagen bliver prøvet ved Højesteret næste år.

Det har ikke været muligt for Politiken at få et interview med ministeren, men Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), afviser kritikken.

Han mener, at det er retfærdigt, at man kan få dagpenge eller kontanthjælp, hvis man bliver ledig inden pensionsalderen, og at man derefter kan få folkepension, hvis man mister sit arbejde.