Minister: Amerikansk klimaplan vil også komme danskerne til gode

Det er en god nyhed for både Danmark og verdenssamfundet, når USA barsler med en stor klimaplan, siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Et flag hænger foran det amerikanske energiselskab NRG Energys kraftværk i Joliet, Illinois. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det regner på præsten, drypper det som bekendt på degnen. Og når den amerikanske præsident, Barack Obama, barsler med en stor og ambitiøs klimaplan, vil det kunne mærkes i Danmark.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) forventer, at den grønne omstilling i USA vil bidrage positivt i ordrebøgerne hos en række danske virksomheder.

»Det er en god nyhed for Danmark. Det kan give danske virksomheder inden for klimateknologi et nyt marked og nye åbninger. Danmark er et foregangsland, når det kommer til en grøn omstilling, og vi har mange virksomheder, ikke kun inden for vindenergien, der kan levere det, amerikanerne efterspørger,« siger Lars Christian Lilleholt til Berlingske Nyhedsbureau og understreger:

»Det giver mulighed for at skabe danske job. Vi har virksomheder, der er meget langt fremme på det her område.«

Den amerikanske klimaplan, der bliver kaldt Amerikas Plan for Ren Energi, vil blive udfoldet i løbet af mandagen, men allerede nu vides det, at Det Hvide Hus vil begrænse forureningen fra landets kraftværker, der står for 40 procent af USAs CO2-udledning.

Som noget nyt har præsident Obama også sat konkrete tal på de mål, han har for den grønne omstilling. Således skal kraftværkernes udledning af drivhusgasser være reduceret med 32 procent i 2030 i forhold til 2005, fremgik det af den tale, Obama holdt søndag.

Udmeldingen kommer godt fem måneder før, det internationale samfund på ny skal forsøge at nå til enighed om en ny klimaaftale ved forhandlinger i Paris.

Og meldingen fra amerikanerne er en god optakt til det klimatopmøde, mener Lars Christian Lilleholt.

»USA har hængt noget i bremsen, og nu viser de aktivt, at man vil reducere udledningen af CO2, og man vil satse meget mere på vedvarende energi. Det øger mulighederne for en aftale,« siger klimaministeren.

»Vi har set, at Kina har rykket på det her område og meldes på vej med lignende mål. At USA også rykker nu, det øger klart optimismen,« fastslår Lars Christian Lilleholt.

Klimatopmødet, COP21, finder sted i Paris fra 30. november og frem til 11. december senere i år.