Minister: Aktion i Syrien overholder folkeretten

Danmark har folkeretten med, når danske F-16 fly bomber i Syrien, mener udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det strider ikke mod folkeretten, når fire danske F-16 fly bomber mål hos Islamisk Stat i Syrien fra flybasen Incirlik i det sydøstlige Tyrkiet. Danmark må gerne angribe Islamisk Stat, fordi den syriske regering ikke har kunnet forhindre IS-angreb ind i Irak.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen, efter at Udenrigspolitisk Nævn har godkendt at sende 60 soldater fra specialstyrken og et C-130 transportfly til al-Assad basen i Irak, og i alt seks F-16 fly til Incirlik flybasen i Tyrkiet. De danske fly må angribe mål i Syrien.

- Vi er til stede i Irak på efterspørgsel fra den irakiske regering. Derfor kan vi agere i Irak, siger Kristian Jensen.

- Så siger folkeretten, at hvis en ikkestatslig styrke agerer fra et land, der ikke er i stand til at stoppe den og truer et andet land - som Isil truer Irak fra Syrien - så er det tilladt i folkeretten at bekæmpe Isil fra Syrien.

Danmarks tolkning af folkeretten deles af de lande, som deltager i koalitionen mod Islamisk Stat. Siden 2014 har Danmark deltaget i kampen med F-16-fly, instruktører, som træner irakiske soldater, og et radaranlæg, forklarer Kristian Jensen

Godt 60 danske soldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset ventes udsendt fra maj, mens seks F-16-fly udsendes til sommer, efter de blev trukket tilbage til vedligeholdelse i Danmark. F-16-fly er ude i et halvt år, mens soldaterne udsendes et år, oplyser han.

I år vil koalitionen vinde Mosul fra Islamisk Stat, ligesom 95 procent af Tikrits indbyggere er vendt tilbage efter IS' nederlag, påpeger Kristian Jensen.

De udsendte danskere må altid forsvare sig, men situationen i Syrien er kompleks, siger forsvarsminister Peter Christensen (V).

- Der er en forståelse mellem koalitionen og de russiske styrker, siger han.

/ritzau/