Minister afviser at købe vaccine til alle

Danmark skal købe H1N1-vaccine, så der er nok til alle danskere, mener Dansk Folkeparti. Det afviser sundhedsministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke statens opgave at købe H1N1-vaccine til andre end risikogrupperne. Sådan lyder meldingen fra sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), efter at Dansk Folkeparti har krævet, at staten bruger penge på at indkøbe så meget af vaccinen, at der netop er nok til alle.

- Vi er enige om, at alle med lægeligt behov skal have det af staten. Det har vi sikret. Næste skridt er så, at folk, som ikke har behov, skal have lov at købe vaccinen på det frie marked. Det skal de da have lov til, men staten skal bare ikke være mellemmand. Men de her vacciner får vi løbende leveret - og det gælder ikke bare i Danmark - efterhånden som de bliver produceret. Så vi undgår ikke den situation, at myndighederne er nødt til at foretage en prioritering af, hvem de vil give først. Der er ikke en overflod af det her produkt. Vaccinen er slet ikke færdigproduceret endnu og forventes først på markedet til oktober, siger Jakob Axel Nielsen.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, er indstillet på at afsætte "et par hundrede millioner kroner" for at skabe tryghed i befolkningen. Danmark har bestilt vaccine til 1,55 millioner danskere, hvilket dækker risikogrupperne og sundhedspersonalet, men det er ikke godt nok, mener VK-regeringens støtteparti. Kristian Thulesen Dahl vil have, at staten køber ind, så der ligger vaccine klar til "stort set alle danskere" hos de praktiserende læger. I det mindste skal staten garantere, at den hurtigt kan leveres. Almindelige danskere, der ikke har et lægeligt behov, skal så selv betale for vaccinen hos lægen, lyder planen.

  Ifølge sundhedsministeren er der imidlertid intet til hindrer for, at læger og virksomhederne selv indkøber medicinen, hvis der er behov for det.

- Enhver læge kan jo rette henvendelse til producenterne af vaccinen. Men der er bare ikke noget frit marked, fordi staterne har købt det, som der er, og de har endnu ikke fået det leveret. Det er ikke mig, som stiller mig hindrende i vejen for, at folk selv køber vaccinen, hvis den efterspørges, siger Jakob Axel Nielsen

/ritzau/