Minister afviser boligboble ved billigere sommerhuslån

Regeringen vil hæve grænse for realkreditlån ved køb af sommerhus for at normalisere markedet, siger minister.

Arkivfoto: Regeringen vil hæve grænse for realkreditlån ved køb af sommerhus for at normalisere markedet, siger minister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Det skal være billigere at låne penge til et sommerhus.

Sådan lyder planen fra regeringen, der vil hæve grænsen for realkreditlån fra 60 til 75 procent ved køb af sommer- og fritidshuse.

Men det kan bidrage til, at priserne stiger betydeligt og skabe risiko for en boligboble, pointerer Socialdemokratiet på baggrund af økonomers udtalelser.

Den bekymring deler finansminister Kristian Jensen (V) imidlertid ikke. Det understreger han på et samråd torsdag.

»Jeg forudser ikke, at det vil medvirke til at skubbe på nogen boble. Det vil medvirke til at få normaliseret et prismarked på sommerhuse og fritidshuse«, lyder det fra ministeren.

»Jeg ser risiko for flaskehalse og stigende ejendomspriser på ejerboligmarkedet. Men ikke i spørgsmålet omkring fritidsboligmarkedet«, siger han.

Ved at finansiere sommerhuskøbet med realkreditlån bliver det markant billigere. Og det skal sætte »luft under boligmarkedet«, så tomme sommerhuse kan afsættes, fortæller finansministeren.

»På fritidsboliger er prisudviklingen helt flad. På liggetid er den endda svagt stigende i perioden fra 2009 og fremefter«, siger Kristian Jensen.

Finansministeren blev på samrådet spurgt til en anden af regeringens planer. Den har nemlig åbnet for, at det skal være muligt for udlændinge at købe sommerhuse i visse danske områder.

Kristian Jensen mener heller ikke, at det vil medvirke til at skabe en boligboble i kombination med en øget grænse for realkreditlån. Det forslag skal derimod ses som et forsøg.

»For at finde ud af, hvad der sker, hvis man åbner for, at udlændinge kan købe danske sommerhuse inden for et afgrænset område.«

»Jeg mener ikke, det forslag betyder så meget«, siger Kristian Jensen.