Minister afviser at private kan genskabe sms'er

Statsministeren og nøglepersoner har i minksag automatisk slettet sms'er, som kommission har bedt om at få forgæves. Minister afviser, private kan genskabe dem.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) ses her umiddelbart efter et samråd tirsdag om slettede sms'er. Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet har brugt samme metode til at forsøge at genskabe sms'er i minksagen, som de bruger i »den alleralvorligste kriminalitet«.

Det sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) tirsdag efter et samråd, hvor han også slog fast, at regeringen ikke vil bede andre om at forsøge at genskabe de automatisk slettede sms'er.

Private aktører har givet udtryk for, at de måske kan genskabe sms'erne, som Minkkommissionen forgæves har efterspurgt, fordi de kan indeholde nyt om, hvem der vidste hvad i forhold til aflivning af mink uden lovgrundlag.

Men det tvivler justitsministeren på.

»Intet er umuligt for dem, der ikke selv skal gøre det. Jeg synes, at der er sket en helt urimelig mistænkeliggørelse af vores politi,« sagde Hækkerup uden at uddybe, hvem der er kommet med den.

Det er statsminister Mette Frederiksen (S) og nøglepersoner i Statsministeriet samt andre, der har slettet sms'er automatisk.

Politiet har brugt samme metode, som de bruger ved den alvorligste kriminalitet.

»Skulle man så forestille sig, at der ved siden af det skulle findes nogle private firmaer, som ville kunne gøre det bedre. Det tvivler jeg på,« sagde justitsministeren.

Tidligere tirsdag kom det frem, at Forsvarets Efterretningstjeneste heller ikke vil kunne genskabe sms'erne, da tjenesten ville bruge samme fremgangsmåde som politiets teknikere.

Tidligere har it-sikkerhedsekspert i CSIS Peter Kruse vurderet, at der var »gode muligheder« for at genskabe sms'erne.

Tirsdag sagde han, at der ikke er tilstrækkelig offentlig viden til at give et bud på det.

Men der findes formentlig en chance for at genskabe de slettede sms'er, hvis man bad USA om hjælp.

»Hvis man rakte ud til FBI, og man fik forbundspolitiet i USA - eventuelt NSA - til at arbejde sammen, så ville man have en stor sandsynlighed for at kunne finde de her sms'er igen,« siger Peter Kruse.

Mette Frederiksen var også i samråd tirsdag, hvor hun ikke kunne svare på, hvor mange telefoner hun har haft i perioden.

Og hun kan heller ikke garantere, at ministeriet har identificeret alle telefoner, der kunne være relevante.

/ritzau/