Minister: Aftale om lukkedage misbruges

Kommunerne lukker alt for ofte daginstitutioner, mener minister, der varsler hård kurs ved forhandlinger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en lang række kommuner landet over oplever forældre, at børnenes daginstitution lukker en eller flere uger denne sommer.

Men brugen af lukkedage og lukkeuger er gået for vidt i nogle kommuner, mener regeringen.

Ifølge socialminister Benedikte Kiær (K) bliver de mange dage og uger derfor nu et emne under økonomiforhandlingerne mellem regeringen og kommunerne, der begynder mandag.

- Vi mener helt klart, at den aftale, vi indgik med kommunerne for år tilbage om løsrevne lukkedage og kriterier for lavt fremmøde, ikke er overholdt, siger Benedikte Kiær og fortsætter:

- Vi har fundet adskillige eksempler på institutioner, der stadig har løsrevne lukkedage. Derudover har vi set, at antallet af lukkeuger er eksploderet i nogle kommuner.

- Det var ikke det, der var meningen med aftalen, siger Benedikte Kiær.

En undersøgelse lavet af Corcom for pædagogernes fagforening Bupl har vist, at 34 procent af kommunerne i år har budgetteret med at øge antallet af lukkeuger i sommerferien i 2011.

- Det var ikke meningen, at denne aftale, skulle betyde, at man genindførte industriferien, siger Benedikte Kiær.

Kommunerne afviser dog, at de bøjer aftalen om lukkedage og -uger i daginstitutionerne.

- Vi har tidligere dokumenteret, at vi overholder den aftale, vi har lavet. Der er både pædagogiske og samfundsøkonomiske grunde til det, men hvis man insisterer på at tage det op igen, så er det bare med at give os nogle flere penge til det, siger Jane Findahl (SF) formand for Børne- og Kulturudvalget i Kommunernes Landsforening.

Socialminister Benedikte Kiær (K) vil ikke afsløre detaljerne omkring udspillet over for kommunerne til forhandlingerne, men afviser at regeringen vil give flere penge for at undgå lukkede institutioner.

- Omvendt kan man jo sige, at hvis man ikke lever op til den forpligtelse, man har, så koster det jo ikke noget, siger Benedikte Kiær.

Ministeren henviser til, at kommunerne tidligere har fået 65 millioner kroner til at afskaffe løsrevne lukkedage.

/ritzau/