Minister: Afrikanere skal ikke til Danmark

De sultplagede afrikanere skal flyttes, men ikke til Danmark eller Europa, siger udviklingsministeren.

Store områder af Afrika som dele af Sahel syd for Sahara vil aldrig kunne brødføde de mange mennesker, der bor her. Derfor skal mange millioner flyttes, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) meldte i dag ud i Jyllands-Posten, at flere millioner sultende afrikanere i det tørkeramte område Sahel bliver nødt til at flytte, fordi de "bor et forkert sted".

Hvor skal de så hen? kan man spørge.

- Vi skal sikre, de ikke søger mod Danmark og Europa. Men de kan flytte til mere frugtbare landområder eller hovedstæderne i Niger og Burkina Faso. De kunne også rykke længere sydpå, til Ghana for eksempel, lyder ministerens svar.

Christian Friis Bach taler om en ny strategi for at hjælpe befolkningen i Sahel-området, der som et bælte strækker sig fra Senegal i vest til Eritrea i øst og er mellem 150 og 800 km bredt. Området er nemlig ramt af tørke, og samtidig vokser befolkningstallet eksplosivt, hvilket giver meget tætbefolkede landsbyer, hvor det altså ikke længere er nok blot at hjælpe med rent drikkevand, som man indtil nu har gjort.

Det er derfor, Christian Friis Bach kalder disse landsbyer "et forkert sted" - mange mennesker på få kvadratmeter, bosat i ufrugtbare områder, betyder en dårlig levestandard for indbyggerne. Derfor skal de altså flytte til storbyer eller mere frugtbare landområder, mener han.

- Vi kan ikke bruge tvang. De skal bestemt selv have lov at bestemme, hvor de vil bo. Men vi skal gøre mere ud af at fortælle dem, at der er bedre muligheder andre steder. Og vi skal samtidig sikre, at de kan få et arbejde og et ordentligt liv, for hvis ikke de får det, søger de mod Europa, advarer Christian Friis Bach (R).

Han taler om en todelt strategi for at hjælpe de sultende afrikanere.

- For det første skal vi støtte byerne, så de kan tage imod disse mennesker. Og vi skal støtte, at landbrugsvarerne i området bliver forarbejdet, det kan skabe arbejdspladser. For det andet handler det om at gøre en ihærdig indsats for, at de får færre børn. Det skal gøres ved at uddanne pigerne og oplyse om og give bedre adgang til prævention. Helt konkret har vi øget støtten til FNs Befolkningsfond.

Udviklingsministerens udmelding møder i Jyllands-Posten opbakning fra Røde Kors, mens man i Care Danmark vurderer, man ikke nødvendigvis er nødt til at flytte millioner af mennesker.