Minister afkræves svar på, hvor kritisk hans dialog med Saudi-Arabien var

Udenrigsministeren hemmeligholder, hvilke menneskerettighedskrænkelser han har rejst over for sin saudiske kollega. Men både S og K kræver ren besked – om ikke andet så bag lukkede døre.

Kronprinseparret fotograferet tirsdag den 1. marts 2016 i Riyad, Saudi-Arabien i anledning af Danmarks handelsfremstød, hvor bl.a. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, Sundhedsminister Sofie Løhde, Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary deltager. Kronprinsesse Mary besøger en legeplads bygget af det danske firma KOMPAN. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Kristian Jensens (V) omdiskuterede besøg i Saudi-Arabien får nu også et kritisk efterspil. Det er flere af Folketingets partier samt menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, der er ude med riven, fordi udenrigsministeren ikke vil fortælle, hvordan han konkret har sat menneskerettighederne på dagsordenen under mødet med sin saudiske kollega.

»Det var en af forudsætningerne for, at vi kunne bakke rejsen til Saudi-Arabien op – at ministeren ville rejse nogle af de konkrete menneskerettighedssager. Hvis han ikke har gjort det, hvorfor skulle han så overhovedet af sted,« siger den konservative udenrigsordfører Naser Khader.

Ifølge Kristian Jensen kan han ikke gennemføre en ordentlig dialog med sin saudiske kollega, hvis han bagefter fortæller offentligheden om detaljer i samtalerne. Og desuden er det aftalt, at det ikke sker.

»Og det er en aftale, som jeg respekterer,« siger Kristian Jensen, der kun vil oplyse, at hans dialog i Saudi-Arabien »både har drejet sig om de overordnede principper for menneskerettigheder i Saudi-Arabien og konkrete sager«.

Det er desuden en fremgangsmåde, der giver flere resultater end ved at bruge megafonen, som ministeren udtrykker det.

»Det er helt klart mit indtryk, at det vil få den modsatte effekt, hvis jeg brugte en stor megafon frem for en dialog om de ting, vi er enige og uenige om,« siger Kristian Jensen.

Afstraffelse af Sverige spøger

Oppositionen mistænker dog Kristian Jensen for at være bange for at lide samme skæbne som den svenske udenrigsminister, Margot Wallström. Hun fik for et år siden Saudi-Arabiens vrede at føle, fordi hun havde talt åbent og negativt om situationen for demokrati og menneskerettigheder i landet – herunder den offentlige piskning af en af landets liberale bloggere, Raif Badawi.

Og Socialdemokraterne er da også lodret uenige i, at man kommer længst med et regime som det saudiske ved at gå stille med dørene.

»Kristian Jensen var i Saudi-Arabien med en større erhvervsdelegation, Kronprinseparret og hele rytteriet. Det sender et signal til det saudiske styre om forstærket venskab og enighed, og i den situation er der endnu mere brug for, at vores udenrigsminister er klar i spyttet i forhold til de alvorlige overgreb, vi ser i Saudi-Arabien,« siger Mette Gjerskov, der er udviklingsordfører og medlem af både Det Udenrigspolitiske Nævn og Folketingets Udenrigsudvalg.

Hun betegner Saudi-Arabien som »et af de mest fundamentalistiske regimer i verden, hvor kvinder ikke må køre bil, og hvor der er dødsstraf for homoseksualitet«.

Netop Mette Gjerskov havde indkaldt Kristian Jensen til et samråd i Folketinget forud for besøget i Saudi-Arabien for at få ministeren til at redegøre for regeringens politik over for regimet. I den forbindelse garanterede Kristian Jensen, at han ikke bare ville stryge sin saudiske kollega med hårene.

»Jeg går ikke på kompromis med dialogen om menneskerettigheder for at få solgt en ost mere eller mindre. Hvis vi ikke kan gennemføre en kritisk dialog omkring menneskerettigheder, når vi er af sted, er mødet formålsløst,« fastslog udenrigsministeren blandt andet.

Det vil Naser Khader nu have efterprøvet i Det Udenrigspolitiske Nævn.

»På det førstkommende nævnsmøde må vi blandt andet have svar på, om udenrigsministeren har krævet Badawi løsladt,« siger den konservative ordfører med henvisning til den liberale, saudiske blogger, Raif Badawi, der er idømt ti års fængsel og 1.000 piskeslag for at fornærme islam.

»Vi må se, om udenrigsministeren faktisk har gjort det, han har sagt, at han ville,« konstaterer Naser Khader.

Også Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten efterlyser et klart svar på, hvor kritisk udenrigsministeren egentlig har været under besøget i Saudi-Arabien.

»På det samråd, vi havde inden turen, lovede Kristian Jensen klart, at han blandt andet ville kritisere undertrykkelsen af kvinderne i Saudi-Arabien,« siger Nikolaj Villumsen.

Medlemmerne af udenrigspolitiske nævn må ikke referere, hvad der siges bag de lukkede døre, og derfor vil nævnet »naturligvis« også blive orienteret om besøget i Saudi-Arabien, understreger Kristian Jensen.

»Jeg kan naturligvis orientere nævnet og give medlemmerne en nærmere redegørelse om indholdet af vor samtale. Sådan er det generelt – og ikke bare i forhold til Saudi-Arabien. Vi kan være mere åbne i nævnet,« lover udenrigsministeren.

Det stille diplomati

I menneskerettighedsorganisationen Amnesty International kan generalsekretær Trine Christensen dog ikke få øje på, at det stille diplomati giver synderligt bedre menneskerettigheder.

»Det ser vi ingen tegn på. Selvfølgelig skal en udenrigsminister udtrykke sin kritik høfligt og diplomatisk, men det skal være tydeligt og højt. Det er svært at tro på den såkaldte kritiske dialog, hvis der ikke er åbenhed om den,« siger Trine Christensen.