Minister afkræves svar i sag om udviste rumænere

Danmark har sendt et rumænsk ægtepar til fængsel i Rumænien, selvom parret har asyl i Canada. »Det virker fuldstændig absurd,« siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, der sammen med de Radikale og SF vil spørge justitsminister Mette Frederiksen (S) om sagen.

Ægteparret Iliana Mihai og Petrica Zamfir i udsendelsescenter Sjælsmark i Hørsholm, kort før parret blev hjemsendt til Rumænien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En konkret sag om et udsendt ægtepar ender nu på justitsminister Mette Frederiksens (S) bord.

Som Politiko.dk beskrev mandag, blev det rumænske ægtepar Iliana Mihai og Petrica Zamfir kort før påske tvangsudvist til hjemlandet på trods af advarsler fra FNs Flygtningehøjkommissariat og på trods af, at Canada havde vurderet sagen som så alvorlig, at Iliana Mihai blev tildelt asyl.

Sagen undrer Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen:

»Hvis det, man kan læse i Berlingske, er korrekt, så er der jo et eller andet fuldstændig galt. For hvis den her familie har asyl i Canada, dvs. at de af de canadiske myndigheder er anerkendt som flygtninge, der er i fare ved hjemsendelse, så giver det ingen mening, at Danmark udsender de mennesker til Rumænien,« siger hun.

Hun kalder »det virker fuldstændig absurd« at hjemsende et par med flygtningestatus i et helt tredje land.

Hos SF kalder indfødsretsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt det »forfærdeligt, at vi sender nogle mennesker et sted hen, hvor de ikke hører hjemme.«

»Og de så ryger lige lukt i et rumænsk fængsel,« siger hun.

Derfor vil både hun og Johanne Schmidt-Nielsen nu indgive et skriftligt spørgsmål til justitsminister Mette Frederiksen vedrørende de omstændigheder, der førte til parrets udsendelse.

Først afvist, så udvist

Den rumænske kvinde fik politisk asyl i Canada i 2005, og parrets ønske var at kunne rejse videre fra Danmark til Canada. Rumænien flygtede de i fællesskab fra i 2011, men et manglende rejsedokument har forhindret dem i at rejse over Atlanten.

I Rumænien er de idømt syv og otte års fængsel for bedrageri. Ifølge parret selv blev dommen afgivet efter politisk pres.

Politiko.dk har ikke kunnet verificere den påstand, men faktum er, at Justitsministeriet i Danmark i 2013 nægtede at efterleve en rumænsk arrestordre på parret. Det skyldtes, at Iliana Mihai ikke havde været til stede under hele den retssag, der førte til domsfældelsen.

Justitsministeriet afviser af efterleve arrestordre (udklip). Sagsnr. og lignende er redigeret ud af udklippet. Fold sammen
Læs mere

»Der er jo ingen sammenhæng i på den ene side at nægte at udlevere familien til fængsling, fordi man ikke anerkender rettergangen, og så på den anden side at gøre det alligevel. Ligesom det ikke giver mening, at familien har fået asyl i Canada, men at Danmark ikke vil sende familien til Canada, fordi man mangler et rejsedokument,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Karina Lorentzen Dehnhardt fra SF siger, at hun »fristes til at tænke, at der er andet og mere i den her sag, som vi ikke ved noget om.«

»Og derfor bliver jeg nødt til at bede om en redegørelse,« siger hun.

Kompleks og kludret flygtningefortælling

De Radikale ønsker ligesom Enhedslisten svar på, hvorfor Iliana Mihai og Petrica Zamfir er blevet udsendt.

»Jeg har ikke umiddelbart nogen kommentarer til en meget kompliceret sag, men jeg vil spørge til sagen i Justitsministeriet,« skriver udlændingeordfører Marlene Borst Hansen (R) i en mail.

Og sagen er da også, som Borst Hansen siger, ganske kompliceret.

Skrivelse fra FN-organ

FNs Flygtningehøjkommissariat i Stockholm advarede i et brev til det danske flygtningenævn i midten af marts myndighederne mod at udsende parret til Rumænien.

»Danmark har en forpligtelse til at anerkende fastslåelsen af fru Mihai som flygtning af den canadiske regering og som konsekvens ikke sende hende tilbage til hendes fødeland,« stod der i teksten, som Politiko.dk har læst hos Flygtningenævnet.

FNs Flygtningehøjkommissariats brev til Flygtningenævnet. Sagsnr. og øvrig brødtekst er redigeret ud af udklippet. Fold sammen
Læs mere

Parret klagede over udvisningen til FN's Torturkomite, CAT, som i første omgang frarådede Danmark at udsende parret til hjemlandet, så længe komiteen behandlede sagen. Men i efteråret droppede komiteen pludselig sin modstand mod udsendelsen uden forklaring.

Den endelig afgørelse fra Torturkomiteen foreligger endnu ikke, og Danmark risikerer derfor at få kritik for at have udsendt ægteparret.

»Vi er sikre på, at vi vil blive tortureret, slået, straffet eller endda slået ihjel af fængselspersonale i Rumænien, hvis vi bliver tvangsdeporteret til Rumænien,« skrev parret sidste år i et brev til FNs Menneskerettighedsråd i Geneve.

I Udlændingestyrelsens afgørelse, som senere blev stadfæstet af Flygtningenævnet, lægger myndighederne vægt på, at Iliana Mihai efter sin asylgodkendelse i Canada i 2005 flere gange rejste til Rumænien, hvor hun besøgte sin mand, der ikke kom med til Canada.

Menneskerettighedsbrud i Rumænien

Rumænien har i en række sager tiltrukket sig dårlig omtale for sit forhold til menneskerettighederne. Sidst Politiko.dk hørte fra ægteparret, sad Petrica Zamfir i det berygtede Rahova-fængsel i Bukarest, der flere gange været omdrejningspunkt for sager hos Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Så sent som sidste år blev den rumænske stat dømt for inhuman behandling af fangen Aurel Radulescu i bl.a. Rahova-fængslet, og i 2011 udtrykte domstolen bekymring over forholdene samme sted. I flere sager har domstolen konkluderet, at der er sket brud på menneskerettighederne.

»Pointen er, at de er anerkendt som flygtninge, fordi de canadiske myndigheder mener, de vil være i fare i Rumænien. Man skal ikke vide forfærdelig meget om Rumænien for at vide, at det desværre ikke er sådan, at alle kan leve i tryghed,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Politiko.dk har tidligere forholdt udsendelsessagen for Flygtningenævnets sekretariatschef, Stig Torp Henriksen. Men han afviser at udtale sig om Iliana Mihai og Petrica Zamfir.

»Det er helt generelt, at Flygtningenævnet af princip ikke kommenterer på konkrete sager. Der må afgørelserne i sagen tale for sig selv,« slår han fast.

Hverken FNs Torturkomité eller de canadiske immigrationsmyndigheder har ønsket at kommentere sagen.

Læs hele historien om ægteparret her.