Minister afblæser kampen mod kanelsnegle og tørfisk

Fødevarestyrelsen skal fremover ikke kontrollere mængden af kanel i kanelsnegle eller tørringen af tørfisk, men kun fokusere på alvorlig snyd og det, man kan blive rigtig syg af.

Eva Kjer Hansen vil ikke have Fødevarekontrollen til at kontrollere fødevareregler, som ikke direkte går ud over sundheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Hvis danskerne skal kunne tage Fødevarestyrelsen alvorligt, skal myndigheden sløjfe kontroller af, hvor meget reje der er i rejesalat, og hvor meget kanel der er i kanelsnegle. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) varsler en omlægning af Fødevarestyrelsens kontrolkampagner.

»Vi er nødt til at prioritere ressourcerne rigtigt. Der hvor der er en sundhedsrisiko eller grov vildledning af forbrugeren, der skal vi kontrollere. Og så skal vi lade være med at kontrollere nogle af de ting, som forbrugeren godt selv kan holde styr på,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau og tilføjer:

»Om der er lidt for meget kanel i kanelsneglen, eller om seks rejer på en rejemad er tilstrækkeligt, der mener jeg, at forbrugeren sagtens kan håndtere situationen selv.«

Eva Kjer Hansen har før sat Fødevarestyrelsen på plads, efter vestjyder havde fået forbud mod at sælge tørfisk, som havde tørret under åben himmel - med fare for at blive skydeskive for mågelort.

»Jeg spurgte til, om der nogensinde er nogen, der er blevet syge af at spise tørfisk. Og det er der ikke kendskab til. Det er en produktion, der er foregået i over 100 år. Så det er unødvendigt at komme med skærpede krav, når vi ikke kan påvise, at der er en sundhedsrisiko,« siger hun.

Fødevarekontrollen gennemfører hvert år mellem 12 og 18 kontrolkampagner på fødevareområdet - med fokus på eksempelvis listeria, årsagen til roskildesyge eller kanelniveauet i kanelsnegle. Under hver kontrolkampagne bliver der udført alt fra 50 til 1.000 kontroller rundt omkring i landet hos producenter og butikker.

Hvor stort et problem har det været, at kontrollerne var ligegyldige eller ramte ved siden af?

»Det er ikke så meget antallet af kontroller, men nærmere, at nogle af kontrollerne er blevet fremstillet som »er det ikke lidt pjattet at bruge en masse energi og ressourcer på det her?« Især kanel-kampagnen, hvor man var rundt hos 200 bagere for at sikre sig, at de ikke kom til at putte for meget kanel i kanelsneglene. Det udstillede problematikken omkring, hvad det er, skatteborgerne betaler for,« siger fødevareministeren, der mener, at Fødevarestyrelsens troværdighed står på spil.

Men giver du ikke carte blanche til bagerne og vestjyderne, der bare kan proppe uanede mængder kanel i sneglene og frit sælge tørfisk med mågelort, når de nu hører, at de ikke vil blive kontrolleret?

»Nej, det er det på ingen måde. Det handler om at tage sig af de mere alvorlige problemer og så lade det andet ligge, hvor forbrugeren sagtens kan håndtere situationen selv.«