Mindre vold på botilbud

Færre konflikter og mindre fysisk magtanvendelse på botilbud. Sådan lyder målsætningen fra regeringen, der nu støtter tre kommuner med knap en halv million kroner.

Læs mere
Fold sammen

Der skal være færre konflikter og mindre brug af fysisk magt på de socialpsykiatriske botilbud.

Det mener man i Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, der i første omgang giver knap en halv million kroner til kommunerne København, Aarhus og Frederikshavn, der skal afprøve nye metoder på området i 2015.

Metoderne skal forhindre trusler og situationer, der gør, at personalet på botilbuddene bliver nødt til at anvende fysisk magt over for beboerne. Det er ekstremt vigtigt, at de psykisk syge beboere ikke udsættes for magt, med mindre det er strengt nødvendigt, understreger socialminister Manu Sareen (R).

»De skal mødes og behandles med respekt. Omvendt skal vi ikke bare lukke øjnene, hvis beboere farer op og bliver voldelige. Dét kan hverken beboerne selv eller personalet være tjent med,« siger han i en pressemeddelelse.

»Derfor er jeg glad for, at de tre kommuner nu prøver de nye metoder af, så vi kan få konfliktniveauet ned og forebygge, at magtanvendelse bliver den sidste udvej,« tilføjer ministeren.

Puljen fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold lyder på 1,85 millioner kroner for perioden 2015 til 2017, oplyser ministeriet, der altså nu øremærker 500.000 kroner til København, Aarhus og Frederikshavn.

Med pengene i ryggen vil personalet på kommunale botilbud blandt andet afprøve metoden Feedback Informed Treatment (FIT) for at forebygge trusler, vold og magtanvendelse på botilbud, mens en anden metode, Low Arousal, er beregnet til at mindske risikoen for vold.