Milliontilskud til sjælden dansk natur

De danske højmoser og rigkær skal genskabes til gavn for det sjældne planteliv. Miljø- og Fødevareministeriet er klar med en millionindsprøjtning.

Danmark bliver i de kommende år rigere på sjælden natur. Miljø- og Fødevareministeriet giver nemlig sammen med EU-Kommissionen 88 millioner kroner til projekter, der skal genskabe otte højmoser og otte rigkær.

Helt konkret er der afsat 41,7 millioner kroner til at genskabe højmoser og 46,4 millioner kroner til at genskabe rigkær, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

En højmose er en våd naturtype, som er levested for få, men sjældne planter. Et rigkær er ligeledes en våd naturtype, men minder mere om en fugtig eng, hvor grundvandet står meget højt. Fællesnævneren er dog, at der bliver skabt grobund for et sjældent planteliv.

»Den våde og næringsfattige jord danner en mosaik af planter, som man kun kan opleve få steder i Danmark. Dem skal vi værne om, og nu vi får sat skub i genopretningen af højmoser og rigkær, så noget af vores mest sjældne natur får en hjælpende hånd,« siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i en pressemeddelelse.

Tønder og Thisted kommuner har ansøgt om pengene og er projektledere, men de konkrete projekter bliver gennemført i hele landet.

Ud over i Thisted og Tønder bliver der genskabt højmose i blandt andet i Jammerbugt, Mariagerfjord og Rebild Kommuner og rigkær i blandt andet Faxe, Furesø og Struer Kommuner.

»Vi skal bremse tilbagegangen af arter i Danmark. Regeringen er på vej med en naturpakke, der skal give mere skov, hvor træerne får lov til at falde og stå, som naturen tillader det. Det er dejligt, at kommunerne også er interesserede i at gennemføre projekter, der skal give naturen et løft,« siger Eva Kjer Hansen.

EU-kommissionen betaler 52,8 millioner kroner til projekterne, og Miljø- og Fødevareministeriet finansierer 35,3 millioner kroner. Den statslige finansiering på 35,3 millioner kroner er en del af en pulje på 75 millioner kroner, der blev afsat under Grøn Vækst.