Milliongevinst fra Østeuropa preller af på Konservative

Det letter ikke presset på det danske velfærdssamfund, at østeuropæere bidrager med 900 millioner kroner til statskassen om året, siger K.

ARKIVFOTO. Mai Mercado (K), påpeger, at »danske ydelser grundlæggende skal være forbeholdt danskerne«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

De Konservative falder langt fra på halen over en ny beregning fra Dansk Arbejdsgiverforening, der viser, at østeuropæisk arbejdskraft bidrager med en lille milliard kroner årligt til den danske statskasse.

Partiets arbejdsmarkedsordfører, Mai Mercado (K), påpeger, at »danske ydelser grundlæggende skal være forbeholdt danskerne«.

»Det danske system risikerer at slå revner, og det kan blive et stort problem. Jeg tror, det strider imod retfærdighedssansen hos rigtig mange, at vi sender penge ud af landet til borgere, der aldrig har boet i Danmark,« siger hun med henvisning til debatten om børnechecken.

Beregningerne, som førende økonomer over for Berlingske betegner som de mest gennemarbejdede om sagen, kommer efter en lang periode, hvor indvandringen fra særligt Østeuropa har været genstand for ophedede, politiske slagsmål om velfærdsturisme.

Det østeuropæiske bidrag på 900 millioner kroner svarer ifølge Berlingske til, at hver enkelt østeuropæer i gennemsnit giver et overskud for den danske statskasse på 16.000 kroner årligt, hvorimod en dansker giver et decideret underskud på 6.000 kroner om året. Den enkelte østeuropæer er med andre ord 22.000 kroner mere værd end den enkelte dansker, skriver avisen.

Ifølge Mai Mercado skal det danske velfærdssamfund justeres så hurtigt som muligt.

»Vi bør allerede nu fremtidssikre vores samfund og begynde at kigge på, hvordan vi får gjort modstand mod det her, så det rent faktisk bliver ændret.«