»Millioner af mennesker bor et forkert sted«

Udviklingsministeren vil flytte millioner af afrikanere, der ikke kan brødføde sig selv.

Sahel-regionen i Afrika er et af de områder, der er hårdt plaget af tørke. Her kokkerer en ung kvinde i en flygtningelejr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fatoumata Diabate
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store områder af Afrika som dele af Sahel syd for Sahara vil aldrig kunne brødføde de mange mennesker, der bor her. Derfor skal mange millioner afrikanere flyttes som en del af en ny strategi, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Jyllands-Posten.

I øjeblikket lurer en humanitær katastrofe i Sahel. Én af hovedårsagerne er, at befolkningstallet på 40 år er næsten tredoblet og vil blive yderligere fordoblet de næste 20 år. Samtidig er regnen og høsten slået fejl i tre ud af de sidste 10 år, og i år ventes sulten at blive særlig slem.

Derfor er der behov for at tænke nyt, mener udviklingsministeren.

- Millioner af mennesker bor et forkert sted. Og måske bidrager vi til at fastholde folk på steder, de burde flytte væk fra. Når de mangler vand og regn, kommer vi og hjælper med at grave en ny brønd. Men de mennesker kommer aldrig til at klare sig selv. Det bedste var i stedet at skabe bedre muligheder inde i byerne siger Christian Friis Bach, som har inkluderet de nye overvejelser i regeringens netop fremlagte udviklingsstrategi.

Han anerkender dog, at det ikke er en let forandring at gennemføre og siger, at den nye strategi indeholder en række etiske og praktiske problemstillinger.

Trods de mange problemstillinger, som forslaget rejser, bakker Dansk Røde Kors op om forslaget.

- Der er steder i Sahel, der ikke er egnet til menneskelig beboelse. Derfor må folk flytte sig, siger Anders Ladekarl, som er generalsekretær i Røde Kors, til Jyllands-Posten.

Care Danmark vurderer dog, at der visse steder er potentiale for udvikling, uden at man nødvendigvis skal flytte millioner af mennesker.

BNB