Miljøstyrelsen afviser beskyldning om snyd med måler

Københavns teknik- og miljøborgmester mener, at der er tale om fup, når Miljøstyrelsen flytter en forureningsmåler væk fra H.C. Andersens Boulevard. Det er helt forkert, lyder det fra styrelsen.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flytningen af en luftforueningsmåler på H. C. Andersens Boulevard i København skal give et mere retvisende billede af forureningen. Man er ikke ude på at snyde borgerne.

Det fastslår Miljøstyrelsens funktionsleder, Carsten Møberg Larsen, efter skarp kritik fra Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (Ø).

Borgmesteren anklager miljøminister Eva Kjer Hansen (V) for at snyde på vægten ved at flytte en målestation væk fra kørebanen og tættere på fortovet. Det vil betyde, at tallene bliver pænere, når forureningen i hovedstaden skal måles, mener borgmesteren.

Men det afviser Carsten Møberg Larsen altså.

»Årsagen er, at man i 2010 lavede en omlægning af vejbanerne på H. C. Andersens Boulevard, så de kom to en halv meter tættere på målestationen. Det betød, at man pludselig fik et kæmpestort spring i luftforureningsmålingen. Derfor vil vi gerne reetablere den afstand til vejbanerne, der var før, sådan at vi har et bedre billede af den reelle udvikling,« forklarer han.

Funktionslederen mener ikke, at man får et misvisende billede af forureningen, når måleren flyttes.

»De fleste borgere er jo kun på H. C. Andersens Boulevard i kortere perioder, fordi de cykler, går eller kører forbi. Sikkerheden for, at man ikke udsættes for for meget forurening på H. C. Andersens Boulevard, bliver ikke berørt af, at vi flytter målestationen, ligesom den ikke blev berørt af, at vejbanerne blev flyttet tættere på målestationen,« siger han.

Borgmester Morten Kabell mener, at ønsket om at flytte stationen bunder i, at det vil kunne skjule, at Danmark ikke overholder EUs grænseværdier. Han mener, at ministeren giver »urigtige oplysninger til Folketinget,« når hun undskylder flytningen med tekniske forhold.

Carsten Møberg Larsen bekræfter da også, at flytningen vil kunne bevirke til, at Danmark kan give nogle flottere tal til EU:

»Det bidrager helt sikkert til vores overholdelse af EUs grænseværdier. Da man flyttede vognbanerne i 2010, betød det lige pludselig, at vores forudsigelser om at kunne overholde grænseværdien indenfor kort tid overhovedet ikke holdt. Så det bringer os tilbage til den tilstand, der var, før man flyttede vejbanen.«

Han understreger dog, at det ikke er årsagen til, at man ønsker at flytte stationen.

Det har ikke været muligt for Berlingske Nyhedsbureau at få en kommentar fra miljøministeren, der henviser til Miljøstyrelsen.