Miljøminister vil have færre kemikalier i tøjet

Det slider på miljøet at producere tøj og andre tekstiler, og derfor har miljøminister Kirsten Brosbøl taget initiativ til et partnerskab med branchen, der skal fremme miljøvenlig tekstilproduktion.

Læs mere
Fold sammen

Tirsdag indledes den københavnske modeuge, og i den forbindelse er miljøminister Kirsten Brosbøl (S) klar med et nyt partnerskab med en lang række virksomheder, brancheorganisationer og vidensinstitutioner.

Partnerskabet skal komme med løsninger til, hvordan man kan få en mere miljøvenlig tekstilproduktion.

»Alene produktionen af en enkelt bomulds-T-shirt sender en regning videre til miljøet på omkring 12 kroner. Blandt andet fordi der bliver brugt forurenende kemikalier til at producere den. Danskernes tøjforbrug koster miljøet i omegnen af 3,4 mia. kroner hvert år, og den regning skal vi have bragt ned,« siger Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.

»Partnerskabet for Kemi i Tekstiler« kommer til at bestå af 29 deltagere, som forpligter sig til at dele viden og erfaringer med hinanden.

To vigtige elementer er at stille miljøkrav til sine leverandører og bidrage til udvikling af ny teknologi, som kan sænke forbruget af kemikalier. Blandt deltagerne er Bestseller, Gabriel, Danish Fashion Institute, Dansk Mode & Textil samt Dansk Industri.

»I Bestseller stiller vi krav til anvendelsen af kemi ved produktionen af vores produkter. Det gør vi både for at sikre sunde arbejdsforhold for de mennesker, som producerer vores produkter, for at reducere miljøbelastningen, men også fordi vi ønsker, at forbrugerne kan købe vores tøj med god samvittighed,« siger Mogens Werge, der er CSR-direktør i Bestseller og påpeger, at virksomheden blandt andet deltager i partnerskabet for at få nye input til, hvordan man reducerer anvendelsen af skadelig kemi.

Kemikalier, der anvendes i tekstilproduktion, kan give allergi og andre sundhedsproblemer, men de er først og fremmest et problem for miljø og sundhed i de lande, hvor tekstilerne produceres, fastslår miljøministeren.

»Vi har et fælles ansvar for, at danske virksomheders produktion ude i verden ikke efterlader store miljø- og sundhedsbelastninger. Det vil også være med til at fremtidssikre branchen selv, for den globale efterspørgsel efter grønne løsninger er stigende,« siger Kirsten Brosbøl.