Miljøminister støtter omstridt EU-forbud mod tatoveringsblæk

Fra 4. januar 2022 forbydes mere end 4000 kemiske stoffer i tatoveringsblæk til stor ærgrelse for tatovører.

De nye EU-regler gælder fra 4. januar 2022. De medfører, at mere end 4000 kemiske stoffer i tatoveringsblæk forbydes. Årsagen er mistanke om allergi- og kræftfremkaldende stoffer i blæk. (Arkivfoto). Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er opbakning fra den danske regering til et snarligt EU-forbud mod tatoveringsblæk, som tatovører er stærkt kritiske over for.

Det fremgår af et folketingssvar fra miljøminister Lea Wermelin (S). Der skal ikke være skadelige stoffer i tatoveringsblæk, understreger hun.

»Når først stofferne er kommet ind i huden, kan de ikke fjernes igen. Hvis vi ved, at et kemisk stof kan give allergi eller være kræftfremkaldende, så skal det ikke være i blæk til tatovering.«

»Jeg er som udgangspunkt tilfreds med, at der er er kommet regler for farlige kemiske stoffer i blæk til tatovering i EUs generelle kemikalieforordning Reach, så vi undgår farlige stoffer i tatoveringsblæk,« skriver hun.

De nye EU-regler gælder fra 4. januar 2022. De medfører, at mere end 4000 kemiske stoffer i tatoveringsblæk forbydes. Årsagen er mistanke om allergi- og kræftfremkaldende stoffer i blæk.

Reglerne vil forbyde en række farver, som er udbredt i tatoveringer.

Det er folketingsmedlem Mona Juul (K), som har spurgt til ministerens holdning.

Mona Juul foreslår en overgangsperiode, så det er muligt for tatovører fortsat at bruge de nuværende tatoveringsfarver, så de har mere tid til at tilpasse sig den nye lovgivning.

Men det er ikke muligt, oplyser miljøministeren. Ifølge EU-reglerne er det ikke muligt nationalt at indføre en længere overgangsperiode, før reglerne træder i kraft.

Tatovører er kritiske over for de nye regler. De vil gøre det stort set umuligt at lave tatoveringer, har Brian Grønhøj, indehaver af to tatoveringsbutikker i Aalborg, sagt til TV 2.

Også fagfolk er kritiske over for reglerne. Ifølge professor og overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital Jørgen Serup er der ingen sundhedsfaglige argumenter for at forbyde tatoveringsblækket.

»Der har aldrig været et eneste påvist dokumenteret tilfælde af, at pigment i tatovering har udløst cancer. Vi har forsøgt at fortælle dem det (de danske myndigheder, red.), men de lytter ikke,« siger Jørgen Serup til B.T.

Reglerne for tatoveringsblæk træder i kraft 4. januar 2022. På nær for to pigmenter – et blåt og et grønt – der træder i kraft et år senere.

Cirka 15 procent af danskerne har en tatovering.

/ritzau/