Miljøminister håber på pantaftale

Danmark er i god dialog med Tyskland om en pantaftale, lyder det fra miljøminister Kirsten Brosbøl, der håber, at der kommer en aftale om kort tid. Panten knækker dog ofte nakken på miljøministre.

I årevis har skiftende miljøministre kæmpet for at få lavet en aftale med Tyskland om pant på de milliarder af øl- og sodavandsdåser, danskerne køber syd for grænsen. Nu ser det ud til, at der endeligt lander en aftale, der lægger pant på grænsedåserne.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) bekræfter, at der er forhandlinger i gang med Tyskland.

»Jeg kan bekræfte, at der er en rigtig god dialog med Tyskland og Slesvig-Holsten om en løsning på pant fra emballage i grænsehandlen. Jeg håber, at vi kan få en endelig aftale på plads inden for kort tid,« siger hun i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Kirsten Brosbøl er ikke den første minister, der har forsøgt at lave en aftale. Connie Hedegaard (K) forsøgte i 2007 uden held at få tyskerne til at putte pant på grænsedåserne, blandt andet med henvisning til, hvor mange pantløse dåser, der flød rundt i den danske natur.

I 2013 forsøgte Ida Auken (dengang SF, nu R) også at lande en aftale, men gjorde over for Jyllands-Posten opmærksom på, at hele fire ministre før hende »havde knækket på pantsagen«.

Indtil videre har en af knasterne været at få delstatsregeringen i Slesvig-Holstein med til at putte pant og moms på dåserne. Men et forslag fra delstatens miljøminister Robert Habeck lægger op til, at danskerne skal kunne indløse panten på de tyske dåser i Danmark.

»Dermed bliver der lagt låg på en sag, der længe har været en grænseoverskridende konflikt,« siger han til Flensborg Avis.

I Danmark følger administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd, John Wagner, sagen tæt og håber på en aftale, der ifølge ham vil sikre en mere fair konkurrence mellem de tyske grænsesupermarkeder og danske butikker. Udsigten til en aftale er bedre, end de har været før, lyder det fra John Wagner.

»Man er længere end man nogensinde har været, og det er mange skridt i den rigtige retning. Nu håber vi bare de sidste ting kommer på plads,« siger han.